Trump'ın ABD birliklerini Suriye'den çekmesiyle doğan boşluğu Rusya nasıl dolduruyor?

ANALİZ: ABD Başkanı'nın stratejisi pek de iyi düşünülmüş ve etraflıca planlanmış görünmese de nihayetinde istikrara kapı aralayabilir

Uzmanlar, Donald Trump'ı bölgeden çekildiği için değil yetkin bir plan geliştiremediği için suçluyor (AFP) 

Donald Trump'ın Amerikan birliklerini Suriye'den çekme kararı, bölgesel ve uluslararası güçlerin karmaşık duruma uzun zamandır müdahil olduğu savaşın yıprattığı ülkede güç dengesini değiştirmeye başladı. Rus birlikleri ABD'nin geride bıraktığı güvenlik boşluğunu doldurmak için Suriye'nin kuzeyine hareket ederken, Suriye hükümeti kuvvetleri de daha önce ABD destekli Kürt savaşçıların kontrolü altındaki bölgeleri devralıyor.

Washington'daki dış politika seçkinlerinin çoğu, Suriye'de gelişen durumu Rusya ve Suriye hükümeti için büyük bir zafer, ABD açısındansa bir kayıp olarak görüyor. Ancak uzmanlar, ABD'nin Suriye'de kalması için iyi bir neden bulunmadığını ve geri çekilmenin eninde sonunda gerçekleşmesi gerektiğini öne sürüyor.

Florida Atlantik Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü Robert Rabil, Vladimir Putin ve Beşar Esad'ın kuzey Suriye'nin kazananları olarak görüldüğünü, fakat bu kazanımın Türk müdahalesi öncesinde de beklendiğini söyledi.

Rabil, The Independent'a yaptığı açıklamada, "Ortadoğu genelindeki ve özellikle Suriye'deki varlığımız çok küçük ve siyasetimiz tutarsızdı" dedi. "Şam Putin'in uydu başkenti" diyen Profesör, artık herkesin Suriye rejimine Putin-Esad rejimi olarak bakmaya başladığını öne sürdü. Rabil, ABD'nin yaşananları geri alamayacağını fakat Amerikalıların hem Putin'le hem de Erdoğan'la konuşarak Kürtlere, mültecilere ve Selefi cihatçılara dair bir anlaşmaya varması gerektiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray, Başkan Trump'ın müdahaleye son vermek amacıyla müzakerelere başlamak üzere Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien'ı en kısa zamanda Ankara'ya göndereceğini açıkladı.

ABD'nin çekilmesinin ardından Kürt bölgelerine ilerleyen Suriye güçlerinin Türk kuvvetleriyle çatışabileceğine dair de endişeler mevcut. Bu risk, Türkiye'nin güvenliği için elzem gördüğü bazı sınır bölgelerini kontrol etmesi, geri kalan yerlerin Suriye hükümeti güçlerine bırakılması ve Rus kuvvetlerinin iki taraf arasında konuşlanmasına dair Putin ve Erdoğan arasında bir anlaşmaya varılması halinde önlenebilir.

Uzun süredir ABD'nin Suriye'den çıkması gerektiğine inanan uzmanlar, Trump'ı geri çekildiği için değil, yetkin bir plan yönetimi gerçekleştiremediği için suçluyor.

Defense Priorities'de siyaset direktörü ve George Washington Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olan Profesör Ben Friedman, bunu doğru siyasetin hayret verici bir başarısızlıkla ele alınması şeklinde niteliyor.

Kürtlerle Suriye hükümeti arasındaki mevcut anlaşma 8 ay önce, henüz Türk müdahalesi olmamışken de gerçekleşebilirdi.

Friedman, bu gerçekleşseydi IŞİD'in baskı altında tutulmaya devam edeceğini, ABD'nin geri çekilmesinin kolaylaşacağını ve muhtemelen Suriye Kürtleri'nin Türkiye'nin müdahalesine maruz kalmayacağını belirtti. Friedman, "Geri çekilmeyi hala destekliyorum ama ABD siyasetinin, geri çekilme yöntemimiz sebebiyle zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirmesinden hayıflanıyorum" diye ekledi.

 

 

Trump ve Obama yönetimlerinin her ikisinde de pek net bir nihai hedef olmaksızın Suriye'de kalmanın ABD için riskli bir siyaset olduğu ispatlandı. Barack Obama, çabalarını Esad'ı devirmekle sınırlasa da, zafer kazanamayan Suriyeli isyancıları yine de desteklemişti. Uzun süredir Washington'daki iki partili uzlaşı, ABD'nin IŞİD'le savaşırken Esad'ın devrilmesine de yardım edebilmesi yönündeydi. Ancak Esad'ın devrilmesinin pek muhtemel olmadığı kanıtlanırken, Amerikan kamuoyu da sahadaki durumun karmaşıklığını takip edemez hale geldi.

Şimdi görünen o ki, IŞİD halifeliğinin imhasıyla yetinen ABD Başkanı, Amerikan askerlerini tehlikeden uzaklaştırıyor. ABD kamuoyunun, özellikle de görev yapan birimler öldürülecek ya da yaralanacaksa, Suriye'de süresiz kalmayı desteklemeyeceği yönünde genel bir anlayış mevcut. Trump'ın Suriye'deki bitmek bilmeyen savaştan çıkış stratejisi pek de iyi düşünülmüş ve etraflıca planlanmış görünmese de nihayetinde uzun vadede istikrara kapı aralayabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://independent.co.uk/news/world/middle-east

Bağımsız Türkçe için çeviren: Ahmet Yılmaz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU