Odatv kumpası davasında firari 13 hakim ve savcı kırmızı bültenle aranacak

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Odatv kumpası davasında 13 eski hakim ve savcı hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verdi. Yunanistan’a kaçmaya çalışan eski hakimin işkence iddiasını Daire Başkanı ‘Türkiye'de işkence sıfır noktasında’ diye yanıtladı

Fotoğraf: AA

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde görülen Odatv kumpası davasında firari 13 sanık için kırmızı bülten çıkartılmasına karar verildi.

Yargıtay ek binasındaki salonda görülen duruşmaya, FETÖ'den tutuklu eski hakimler Bülent Kınay, Metin Özçelik, Hikmet Şen, eski savcılar Adnan Çimen, Halük Gedikli ile tutuksuz sanık eski hakim Ayten Çeken katıldı.

Savcı tutuklama ve kırmızı bülten talep etti

Mahkeme heyeti, bazı müştekilerin katılma talepleri ve sanıkların durumu hakkında Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Hakan Arslan'a söz verdi. 

Duruşmada söz alan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Hakan Arslan, firari sanıkların uzun süredir yakalanamadığını belirterek, haklarında kırmızı bülten çıkarılmasını ve yokluklarında tutuklanmalarını talep etti. Arslan, Nalan Can dışındaki sanıklar için de adli kontrol kararı verilmesini istedi.

Daire Başkanı Metiner: İşkence, Türkiye'de sıfır noktasında

Duruşmada, Yargıtay 8. Ceza Dairesi Başkanı Haydar Metiner, FETÖ'den tutuklu eski hakim Bülent Kınay'a nasıl yakalandığını sordu. Kınay, darbe girişiminin ardından tutuklananların işkence gördüğü iddiaları yüzünden teslim olmak istemediğini ve Edirne'de yakalandığını söyledi.

İşkence suçuna dairelerinin baktığını hatırlatan Daire Başkanı Metiner, "İşkence, Türkiye'de sıfır noktasında. Bu tür isnatlarla devlete haksızlık yapamazsınız. Türkiye bir hukuk devletidir" diyerek Kınay’ı uyardı.

Firari hakimlere gıyabi tutuklama

Sanık beyanlarının ardından mahkeme heyetinin ara kararları, Daire Başkanı Metiner tarafından açıklandı.

Davanın firari sanıklarından Celal Kara, Cihan Kansız, Eşref Aksu, Gökmen Demircan, Hadi Çaldır, Hüseyin Ayar, Mehmet Karababa, Menekşe Uyar, Mesut Özcan, Mustafa Boz, Seyfettin Mermerci, Yakup Hakan Günay ve Zekeriya Öz’ün yokluklarında tutuklanmalarına karar veren mahkeme, firari 13 eski hakim ve savcı için "kırmızı bülten" çıkarılması talebinde bulunulmasına hükmetti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU