Cumhurbaşkanı: Sınır ilçelerimize 652 havan mermisi atıldı, teröristler ile asla masaya oturamayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: 18 vatandaşımız şehit oldu, 147 kişi yaralandı. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 490, 440'ı öldürüldü, 26'sı yaralı, 24'ü teslim oldu

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ile İstanbul Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde bir araya geldi.

Suriye'nin kuzeydoğusuna düzenlenen Barış Pınarı Harekatı ile ilgili açıklamalar yaptı.

"Suriye'nin kuzeyinde bir terör devleti kurulmasına müsaade etmiyoruz" diyen Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'deki varlığının nedeninin 'sınır güvenliği' olduğunu belirten Erdoğan operasyon ile ilgili son bilgileri paylaştı.

"Kimsenin toprağında gözümüz yok, toprağımıza göz dikene de acıma lüksümüz yok" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rasulayn ve Tel Abyad arasındaki 120 kilometrelik bölüme yoğunlaşıldığını söyleyen Erdoğan, "Terör koridorunu ortadan bölmüş olacağız. 30-35 kilometre derinliğe kadar ineceğiz" dedi: 

Kendi adımlarımızı atmaya mecbur kaldık. Rasulayn şehir merkezi ve dört köy kontrol altına alındı. Tel Abyad tarafında da 14 köy kontrol altına alındı. Tel Abyad merkezi iki taraftan kuşatıldı. Önemli olan en az kayıpla, en az acıyla bu süreci tamamlamak.

Erdoğan, "Kuyumcu hassasiyeti ile çalışıyor, tek bir masumun burnunun kanamamaması için çabalıyoruz. Operasyonumuzun Kürtleri hedef alması gibi bir durum söz konusu değil" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Operasyona yönelik siyasi, askeri, istihbari çalışmaların aylar sürdüğünü, harekat kararının bir günde alınmadığını söyledi.

Erdoğan'ın dikkat çekici açıklamalarından biri de "Bizim kalkıp da teröristlerle masaya oturmak gibi Allah göstermesin kendimizi inkar edecek halimiz söz konusu değildir" oldu:

Ne zamandan beri bir devletin terör örgütüyle masaya oturduğunu gördünüz? Bizimle terör örgütü arasında arabuluculuğa talip olanlar var, bunlar nasıl başbakandır, nasıl devlet başkanıdır, anlamak mümkün değildir. Bizim teröriste bakışımızla insana bakışımız farklıdır. Kaldı ki biz ırkçı değiliz. 

ABD ve Avrupa ülkelerine eleştiri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin meşru operasyonunu işgal olarak tanımlayan şuurunu kaybeden ülkeler çıktı" deyip ABD ve başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerini eleştirdi:

Operasyonun ardından ülkemizi ekonomik yaptırımlar ve silah ambargolarıyla tehdit eden ülkeler çok yanılıyorlar. Alman parlamentosunda Türkiye'ye silah satışının durdurulacağı açıklanıyor. Az önce Şansöyle Merkel'e söyledim. Biz sizinle NATO'da müttefik miyiz değil miyiz? Yoksa terör örgütünü NATO'ya aldınız da benim mi haberim yok? (...) Terör örgütü ABD tarafından 30 bin araçlık silah ve mühimmat ile donatılmasına rağmen ciddi bir varlık gösteremiyor. 

"4 ilde sivil yerleşimlere 652 havan saldırısı yapıldı"

Etkisiz hale getirile terörist sayısının 490 olduğunu belirten Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'nın başlangıcından bu yana Mardin, Şanlıurfa, Şırnak ve Gaziantep'deki sivil yerleşim yerlerine YPG tarafından 652 havan ve roket saldırısının yapıldığının tespit edildiğini vurguladı:

Teröristler vatandaşlarımızı hedef alıyor, sivillerin bulunduğu yerleri hedef alıyorlar. Amaçları Türkiye’nin karşılık vermesi halinde ‘Türkiye sivilleri hedef alıyor’ dedirtmek. Kiliseden bile saldırı yapıyorlar. İstiyorlar ki, bu saldırıya yanıt verelim ve 'Türkiye kiliseleri hedef alıyor' denilsin. Biz bu oyuna gelmeyiz.

"Sosyal medya paylaşımları nedeniyle 129 kişi gözaltına alındı"

Erdoğan, sosyal medya paylaşımlarında propoganda yapıldığı gerekçesiyle 129 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki uluslararası kamu temsilcileriyle hafta içinde Ankara'da bir toplantı yapacağını belirtti.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU