TBMM Başkanı Şentop: Yabancı terörist sorunu birkaç ülkenin üzerine yıkılamaz

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, vatandaşları IŞİD ve PKK’ya katılan ülkelere seslendi. Şentop, 'Bu yabancı terörist savaşçıların kaynağı durumundaki ülkeler, vatandaşlarını bölgeden almalı, yargılamalı ve rehabilite etmelidirler’ dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı hakkında en çok konuşulon sorunlardan birisi de Suriye’de kamplarda tutulan IŞİD üyelerinin akıbeti. ABD bu IŞİD’lilerden artık Türkiye’nin sorumlu olduğunu söylerken, Rusya’dan da benzer bir açıklama geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna askeri harekâtı nedeniyle şimdiye kadar Kürtlerin denetiminde olan IŞİD savaşçılarının kaçma riskinden duyduğu kaygıyı dile getirdi.

‘Vatandaşlarınızı bölgeden alıp, yargılayın’

TBMM Mustafaü Şentop da TBMM'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Terörle Mücadele ve Bölgesel Bağlantılılığın Güçlendirilmesi’  konulu 3. Parlamento Başkanları Konferansı’nda konuya değindi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Şentop, IŞİD ve PKK’ya katılan yabancı teröristlerle ilgili vatandaşı oldukları ülkelere çağrı yaparak şunları söyledi:

Harekat, yerlerinden edilmiş Suriyelilerin memleketlerine veya Suriye'de istedikleri yere güvenli ve gönüllü geri dönmelerini kolaylaştırmaya yönelik uluslararası çabayı yine uluslararası hukuk kuralları doğrultusunda ve ilgili BM kuruluşlarının eş güdümünde destekleyecektir.

DEAŞ ve PKK'ya katılmış yabancı terörist savaşçıların durumu hepimiz için büyük bir sınama teşkil etmektedir. Bu büyük sorunla uğraşma işi sadece birkaç ülkenin üzerine yıkılamaz.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bu yabancı terörist savaşçıların kaynağı durumundaki ülkeler ellerini taşın altına koymalı, vatandaşlarını bölgeden geri almalı, yargılamalı ve rehabilite etmelidirler.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU