Binlerce IŞİD’linin kaldığı kritik kamp operasyon sahasına dahil değil

Beyaz Saray, Suriye kuzeyinde yakalanan IŞİD mensuplarının sorumluluğunun Türkiye’de olacağını vurguladı. Diplomatik kaynaklar, açıklamanın uluslararası kamuoyuna yönelik olduğu görüşünde

El Hol kampında çoğunluğu IŞİD savaşçılarının aileleri olmak üzere çok sayıda yabancı bulunuyor. Kamp, Türkiye'nin askeri harekat yapmaya hazırlandığı bölgenin dışında / Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray, Türkiye’nin Suriye kuzeyine yönelik yapmaya hazırlandığı askeri harekatla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamanın en dikkat çeken yönü Suriye’de yakalanan IŞİD savaşçılarıyla ilgiliydi.

Açıklamada, ABD hükümetinin Suriye’de tutuklanan IŞİD mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığını ancak bu ülkelerin IŞİD mensubu vatandaşlarını almak istemediği belirtilerek, “Türkiye bundan böyle ABD’nin son 2 yıldır bölgede yakaladığı IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak” denildi.

Diplomatik kaynaklar, Beyaz Saray açıklamasındaki bu vurgunun uluslararası kamuoyuna yönelik yapıldığını vurguluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye’de IŞİD mensubu olup da yakalanan kişiler ağırlıklı olarak El-Hol kampında tutuluyor.

Bu kampta çoğunluğu sivil olmak üzere bazı eski savaşçılar da var. Bir kısmı da ülkelerinin geri almak istemediği Avrupa vatandaşları. Kampta kalanların sayısı tam olarak bilinmiyor ancak sayının oldukça yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Her ne kadar ABD, “Yakalanan IŞİD’cilerin sorumluluğu artık Türkiye’de” dese de kampın bulunduğu alan Türkiye’nin yapmayı planladığı operasyon sahasının içine dahil değil.
 


Türkiye yer yer 32 kilometreye çıkan bir alanda operasyon yapmaya hazırlanıyor. IŞİD mensuplarının tutulduğu kamp ise sınıra 70 kilometre uzaklıkta.

Dolayısıyla Türkiye bu kampta kalan binlerce IŞİD mensubunun sorumluluğunu kabul etmeyecek.

Ama sınıra yakın bölgelerdeki cezaevlerinde daha “üst düzey” IŞİD mensuplarının tutulduğu biliniyor. Bu kişilerin bir kısmı da yüksek güvenliklikli ABD üslerinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyon sahasındaki IŞİD’ci tutukluların sayısının abartıldığını söylemişti.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU