İran, Dünya Kupası eleme maçlarının biletlerine cinsiyet kotası koyarak “kadınları tehlikeye attı”

Kampanya yürüten kişi, “Sınırlama, kadın hakları aktivistlerinin stadyumlara erişim talebiyle alay edildiği anlamına geliyor. Limit çok düşük olduğundan bu onları tatmin etmeyecek ve muhtemelen sadece toplumun belli bir kesiminden kadınlar katılacak” dedi

Takımını desteklemek için stadyumda bulunan yaklaşık 500 kadın taraftardan biri (AP)

Kampanya yürütenler İranlı yetkililerin gelecek Dünya Kupası eleme maçlarına katılabilecek kadınların sayısına uygulanan limitin ayrımcılık olduğunu ve kadın futbol taraftarlarını tehlikeye attığı konusunda uyardı. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü kadınların oturacağı koltuklara uygulanan “yüzde 5’lik etkin kotanın” FIFA’nın insan hakları bağlılıklarını ihlal ettiğini belirterek futbolun en yüksek yönetsel organının üyelerine eğer kadınlara adil davranılmazsa kovulabileceklerini açıkça şart koştuğunun altını çizdi. 

Ülkenin başkenti Tahran’daki stadyum 100 bin koltuğa sahip fakat hükümet perşembe günü İran ve Kamboçya arasında gerçekleşecek maça sadece 4 bin 600 kadının katılmasına izin veriyor. 

İranlı kadınların İslam Devrimi’nden bu yana geçen 40 yılda stadyumda futbol maçlarını izlemesi engellenmiş, kadınlar dayağa maruz kalmış ve yasağı deldikleri için hapis cezası almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Independent’a konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nde kıdemli kadın hakları araştırmacısı Rothna Begum, “Sınırlamaya rağmen kadınlar hala maçlara gitmeye devam ediyor. Erkek gibi giyinerek gidecekler ve yakalandıklarında muhtemelen dayaktan muzdarip olacak” dedi. 

Ortadoğu ve Kuzey Afrika üzerine çalışan kampanya yürütücüsü futbol maçı izlediği için hapis cezasına çarptırılmasının ardından kendini yakan kadının geçen ay ölmesinin biletler üzerindeki sınırlamanın neden aslında kadınların hayatını riske attığını gösterdiğini belirtti. 

Kampanya yürütücüsü buna ek olarak, “Kadınlar için ayrılan biletlere uygulanan sınırlama yetkililerin bu koltukların nasıl dağıtılacağına karar verebileceği anlamına geliyor. Kadınlara en son koltuk ayrıldığında, bu koltuklar toplumun üst tabakalarına gitmişti ve bunun sınırlamayla tekrar gerçekleşeceğinden şüphe duyuyoruz. Sıradan bir kadının içeri girmesi hayli düşük bir ihtimal” dedi. 

Sınırlama, kadın hakları aktivistlerinin stadyumlara erişim talebiyle alay edildiği anlamına geliyor. Ayrılan sayı çok düşük olduğundan bu onları tatmin etmeyecek ve muhtemelen sadece toplumun belli bir kesiminden kadınlar katılacak. (...) Sınırlama, İran’dan kadınların stadyuma girmesine izin vermesini isteyen FIFA’nın suyuna giden göstermelik bir hareket anlamına geliyor. İran spor etkinliklerini insan hakları ihlallerini kapatmak için kullanıyor.

Begum, FIFA’yı sınırlamaya izin verdiği için şiddetle eleştirdi ve biletlerin ilk gelene satılması ve cinsiyetin herhangi bir rol oynamaması çağrısında bulunarak rekabetin “herkese açık” olması gerektiğini ekledi. 

40 yıldır kadınların ilk kez yasal olarak bilet almasına izin verilen gelecek maçın biletleri 3 Ekim’de satışa çıkarıldı. Iranian Student News Agency’nin tahminine göre 3 bin 500’den fazla bilet kadınlar tarafından satın alındı. 

OpenStadiums’tan ismini vermek istemeyen İranlı kadın bir aktivist İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne, “Yıllarca hapishanede kalmakla karşılaşabiliriz” dedi. 

‘Sakallı kadınlar’ (kılık değiştiren kadınlar) kefaletle dışarı çıktı. Bu kadınlar aktivist değil. Onlar sadece maçları izlemek isteyen taraftarlar. Ve eğer seni hapse gönderirlerse,  bu siciline işler - futbol maçına gitmek istediğin için işlenmiş bir sabıka kaydı olsa dahi. Fakat bu sabıka kaydı hayatın boyunca seni her yerde izler. Bir işe başvurduğunda o işe alınmaz ve benzeri.

İran kadınların futbol ve diğer sporları stadyumlara girerek izlemesinin yasaklandığı dünyadaki tek ülke. İran’ın dini rejimi geçen sene ağustostan bu yana kılık değiştirerek stadyumlara gizlice girmeye çalışan kadınlarla ilgilenmesi için kadın güvenlik güçlerini işe alacağını bildirmişti. 

 

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülkede kadınların futbol maçlarını izlemesine derhal izin verilmesi için FIFA’dan “İranlı yetkililerle nüfuzunu” kullanması çağrısında bulundu. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nde küresel girişimler direktörü Minky Worden, “Yıllardır, İran’ın futbol federasyonu ve hükümet yetkilileri FIFA’nın yıldırma, tutuklama ve açık hile yoluyla gerçekleştirilen ayrımcılık üzerine belirttiği kuralları dikkate almıyor. FIFA ciddi biçimde bilet satışlarındaki ve stadyumlara erişimdeki ayrımcı sınırlamalarla mücadele etmek için kendini riske atan İranlı kadın taraftarların güvenliğinden endişe duymalı” dedi. 

İranlı kadın futbolcular Asya’da şampiyonluk kazanmalarına rağmen bu yaz düzenlenen FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda yer almamıştı. Ülkedeki devlet televizyon ağı kadınların yer aldığı herhangi bir spor müsabakasını yayımlamıyor.

The Independent görüş almak için FIFA’yla temasa geçti. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU