İran’da güvenlik güçleri futbol maçı izlemeye gelen kadın taraftarlara saldırdı

Uluslararası Af Örgütü İran araştırmacısı Mansoureh Mills, “İranlı yetkililer bir kez daha sadece futbol aşklarından dolayı kadınlara zulmediyor” dedi

2014’te Dünya Kupası kapsamında Brezilya’da oynanan İran-Arjantin maçını izleyen İranlı taraftarlar / Fotoğraf: The Independent

Tahran'da İran ve Suriye erkek milli takımları arasında oynanan maçı izlemek isteyen İranlı kadın futbolseverler güvenlik güçlerinin saldırısına uğradı.

Ülkede futbol maçı izlemelerine izin verilmeyen İranlı kadınlar, erkeklerin oynadığı maç için İran Futbol Federasyonu’nun resmi internet sitesinden kadınları engelleyen bir seçenek olmadan bilet satın alabilmişti.

Ancak Federasyon bundan bir gün sonra herhangi bir açıklama yapmaksızın kadınların bilet alabilme seçeneğine engel koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ellerinde bilet olmasına rağmen stadyuma alınması yasaklanan İranlı kadınlar, güvenlik güçlerinden şiddet görürken, Suriyeli kadınlarınsa içeri girmelerine izin verildi.

İran Ulusal Direniş Konseyi’ne göre, müdahale sırasında tutuklanan 2 kadının şu an ne durumda olduğu bilinmiyor.

İtimad gazetesi, saldırıya uğrayan bazı kadınların spor muhabirlerine röportaj verdiğini aktardı.

Gözyaşları içinde konuşan bir kadın, “Bir görevli, ayağını kadınlardan birinin göğüs kafesine dayadı, elindeki cep telefonunu aldı ve cüzdanını parçaladı. Baskın yapan güvenlik güçleri bize saldırdı ve kadınlardan birini yerde sürükledi” dedi.

Bir diğer kadınsa, “Bizi tekmelediler, yumrukladılar ve yanlış hiçbir şey yapmadığımız halde bize küfrettiler. Stadyumun batı kapısının dışında çimlerde oturan birkaç kişiydik. Slogan atmıyorduk. Konuşmuyorduk. İran bayrağı bile taşımıyorduk” diye konuştu.

 

 

Uluslararası Af Örgütü İran araştırmacısı Mansoureh Mills de “İranlı yetkililer bir kez daha sadece futbol aşklarından dolayı kadınlara zulmediyor” dedi.

İran İnsan Hakları İzleme grubuna göre, 25 Mayıs’ta yaşanan başka bir olayda, erkek güvenlik güçleri Şiraz kentinde kadın futbolcuların soyunma odasına girmiş ve hem sözlü hem de fiziksel saldırıda bulunmuştu.

Fransa, 7 Haziran-7 Temmuz arasında FIFA Kadınlar Dünya Kupası’na ev sahipliği yaparken, İranlı kadın futbolcular Asya şampiyonu olmalarına rağmen bu müsabakalarda yer almıyor.

FIFA, kadınların stadyuma girişine izin verilmemesi nedeniyle İran Futbol Federasyonu’nu yıllardır uyarıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU