Şiddet gördüğü eşini öldüren kadın "Ziyaretçi hakkım ihlal edildi" dedi, AYM, tazminata hükmetti

Eşinden şiddet gördüğü ileri sürülen Yasemin Kaymaklı, 2014'te eşini öldürmüştü. Mahkemenin "meşru müdafa" gerekçesiyle beraat ettirdiği Kaymaklı, ziyaretçi hakkının kısıtlandığı gerekçesiyle AYM'ye başvurdu

3 yıl tutuklu kalan Kaymaklı, cezaevine çocuğuyla birlikte girmişti / Fotoğraf: Habertürk

Bebek bezi nedeniyle tartıştığı eşini öldüren Yasemin Kaymaklı 2014 yılında tutuklanmış, 2017’de ise tahliye edilmişti. Kaymaklı, 3 yıl süren yargılamanın ardından beraat etti.

Mahkeme, beraat gerekçesinde Kaymaklı’nın “Meşru savunmada mazur görülebilecek heyecan, korku ve telaşla sınırı aşması sonucu eylemi gerçekleştirdiğini” belirtti.

Kaymaklı beraat etse de yolu mahkemelerden kesilmedi. Çünkü tutuklandıktan sonra, kendisini ziyaret edebilecek 3 kişinin ismini cezaevi yönetimine bildirmesi gerekiyordu. Kaymaklı, ziyaretçi isimlerini bildiren dilekçeyi tutuklanmasından yaklaşık 2 yıl sonra Bakırköy İnfaz Hakimliği’ne bir dilekçeyle bildirdi.

AYM'ye gitti

Ama infaz hakimliği bu dilekçenin 60 gün içinde verilmesi gerektiğini belirterek dilekçeyi işleme almadı.

Kaymaklı, itirazının reddedilmesinin ardından hakkının ihlal edildiğini iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Başvurudan 11 ay sonra ise tahliye edildi.

 

eylemler.jpeg
Kadın örgütleri, Kaymaklı'nın tahliye edilmesi için eylemler düzenlemişti / Fotoğraf: Twitter

 

Kaymaklı'nın avukatı savunmasında eşinin kadına sürekli şiddet uyguladığını söylemişti.

"Özel hayatına saygı duyulmadı"

Başvuruyu kabul eden AYM geçtiğimiz ay karara vardı.

İncelemenin sonunda “Ceza infaz kurumlarında güvenliğin ve disiplinin sağlanmasındaki kamu yararı ile tutuklu ve hükümlülerin sosyal ilişkiler kurabilmelerindeki bireysel yarar arasında makul bir denge gözetilmelidir” kararına varan AYM, Kaymaklı’nın özel hayatına saygı hakkının ihlali edildiği sonucuna vardı ve kendisine 2 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

"İnfaz hakimliğinin yorumu yanlış"

Kararın gerekçesinde, ziyaretçi listesinin belirtilen süre içinde verilmemesini hak düşürücü neden olarak kabul eden İnfaz Hakimliğinin yorumunun, tutuklunun cezaevinde kaldığı süre boyunca ziyaretçi hakkından yararlanamaması sonucunu doğurduğunu belirten AYM şu ifadeleri kullandı:

Bu şekilde ziyaret hakkına getirilen kısıtlamanın, hükümlü ve tutukluların dış dünyayla iletişim kurması ve sosyalleşmesi suretiyle iyileştirilmesi ilkelerine uygun düştüğü söylenemez. Gelinen noktada derece mahkemeleri, somut olayın özelliklerini ve ziyaretçi görüşüyle ilgili değişen koşulları tamamen gözardı ederek Ziyaret Yönetmeliği hükümlerini katı bir yaklaşımla yorumlamıştır.

AYM, kararın bir örneğinin bilgi edinilmesi için Bakırköy İnfaz Hâkimliğine gönderilmesine de karar verdi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU