Suriye sınırında “Barış Pınarı” hareketliliği

Suriye sınırının her iki tarafında da askeri hareketlilik yaşanıyor. Türkiye’nin Batı Fırat’a yapmayı planladığı askeri harekatın adı da “Barış Pınarı” olarak belirlendi. ÖSO, 14 bin kişiyle harekata katılacağını duyurdu

Dün akşam (5 Ekim 2019) saatlerinde Suriye sınırındaki konuşlu askeri personele takviye gönderildi / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD ile yapılan ortak kara ve hava devriyelerini “hikaye” olarak nitelendirmesinin ardından Suriye sınırında askeri hareketlilik arttı.

Erdoğan konuşmasında, PKK’nın Suriye’deki askeri yapılanması YPG’nin yönettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Askeri Meclislere silah yardımına devam eden ABD’yi eleştirerek şunları söylemişti:

Ülkemizi terör örgütünden uzak tutmak için sürekli yüzümüze gülen, diplomatik söz oyunlarıyla oyalayanlara diyoruz ki artık söz bitti. Bir taraftan Irak tarafından 30 bin civarında TIR'ı Suriye'ye sokacaksınız, silah, mühimmat yüklü bunları terör örgütüne teslim edeceksiniz sonra stratejik ortağız diyeceksiniz. Hazırlıklarımızı yaptık, harekat planlarımızı tamamladık. Gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma ihtimali belki bugün belki yarın kadar yakın. Hem karadan hem de havadan bu harekatı yöneteceğiz.

Dün Akşam saatlerinde Şanlıurfa’da bulunan 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı 9 tıra yüklü zırhlı araç, askeri personel ve fırtına obüsü Suriye’ye bağlı Tel Abyad ilçesinin karşısında bulunan Akçakale ilçesine sevk edildi. 2012 yılında ÖSO'nun kontrol sağladığı Tel Abyad 2014 yılında IŞİD tarafından ele geçirilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şanlıurfa karşısındaki Tel Abyad, 3 yıldır YPG kontrolünde

2015 yılında ise ABD'nin hava desteği verdiği YPG, Tel Abyad'a girdi. Kent o günden bu yana YPG ve bağlı gruplarının kontrolünde.

TSK'nın operasyonunu başlangıç noktalarından birinin burası olması bekleniyor.

Bölgeye daha önce de çok sayıda asker ile zırhlı araç gönderilmişti.

Sınırda askeri hareketlilik devam ederken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, kişisel Twitter hesabından İstiklal Marşı’ndan bazı dizeler paylaştı.


Altun’un mesajı operasyonun yaklaştığı şeklinde yorumlandı.

Sınırın diğer tarafında da hareketlilik vardı. 

ABD’nin askeri personelinin konuşlandığı bölgede ABD’ye ait iki savaş uçağı devriye uçuşu yaptı. SDG basın ofisinden, askeri harekatın başlaması halinde "tüm sınır hattının savaş alanına çevrileceği" söylendi.

ÖSO ile SDG, Menbiç ve Tel Rıfat'ta çatıştı

Operasyonun hedeflerinden biri olan Menbiç yakınlarında da Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile SDG arasında çatışma çıktı. 

ÖSO ile SDG arasındaki çatışma sadece Menbiç’te değildi. Azez güneyindeki Tel Rıfat’ta da iki güç karşı karşıya geldi. 

Türkiye’nin gerçekleştirmeye hazırlandığı operasyonun isminin “Barış Pınarı” olması bekleniyor. TSK daha önce IŞİD’e karşı Fırat Kalkanı, Afrin’deki YPG varlığına karşı Zeytin Dalı Harekatları gerçekleştirmişti. Bu askeri harekatlarda ÖSO savaşçılarından da faydalanılmıştı.

ÖSO: Harekata 14 bin kişiyle katılacağız

Geçtiğimiz günlerde çok sayıda ÖSO grubu Şanlıurfa’da bir araya gelerek Suriye Geçici Hükümeti’ne bağlı Savunma Bakanlığı altında birleştiklerini açıklamıştı. Milli Ordu altında birleşen ÖSO Barış Pınarı Harekatı’na destek vereceğini açıkladı. Milli Ordu’dan yapılan açıklamada operasyona 14 bin kişiyle katılacaklarını belirtilerek Zeytin Dalı Harekatı’na benzer bir harekat planlandığını duyurdu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU