Rusya, ABD ve İsrail'in İran'a saldırısıyla yaşanan enerji krizini lehine çevirebilir.
Guardian'ın analizinde, Ortadoğu'da yaşanabilecek uzun süreli bir enerji krizinin, "Rusya'nın savaş makinesine ekonomik can simidi sunabileceği" değerlendirmesi yapılıyor.
Ortadoğu'daki ham petrolün en büyük müşterilerinden Çin ve Hindistan, uzun süreli kesintilerden olumsuz etkilenecek. Analize göre Asya devleri, Rusya'dan petrol ve doğalgaz tedarikini artırmak zorunda kalabilir.
Alman düşünce kuruluşu Carnegie Rusya Avrasya Merkezi'nden Sergey Vakulenko, "Küresel petrol arzının 5'te biri ve deniz ticaretinin yaklaşık 4'te biri fiilen kilitlendiğinde, bu Rusya için bir nimet olur" diyor.
Vakulenko, petrol ithalatını uzun süredir Ortadoğu, Afrika ve Rusya'yı içine alacak şekilde genişleten Pekin yönetiminin, İran'dan tedarikin kesilmesi halinde Moskova'ya daha bağımlı hale gelebileceğine dikkat çekiyor.
Rusya, Hindistan'ın da en büyük ham petrol tedarikçisi. Ancak Yeni Delhi'yle Washington arasında geçen ay yapılan ticaret sözleşmesi kapsamında Hindistan yönetimi, tedarik hatlarını Körfez ülkelerine kaydırmaya başlamıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD'nin baskısıyla Rus petrolünden vazgeçmeye zorlanan Hindistan, Ortadoğu'da uzun bir enerji krizi yaşanması halinde Rusya'dan doğalgaz ve petrol tedarikini yeniden artırmak durumunda kalabilir.
Kremlin, Ukrayna savaşı nedeniyle Batı ülkelerinin yaptırımlarından etkilenmemek için ham petrol satışlarında ciddi oranda indirim uyguluyordu. Ancak Ortadoğu'daki kriz, Rusya'nın yüksek fiyattan satış yapmak için elini yeniden güçlendirebilir.
Diğer yandan İran gerilimi, Avrupa'da Rus gazına yönelik yaptırımların sürdürülebilirliğini yeniden tartışmaya açtı.
Savaş nedeniyle Tahran yönetimi, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretinin yaklaşık yüzde 20'sinin gerçekleştiği Hürmüz Boğazı'nda tanker geçişlerini durdurduğunu duyurmuştu.
Piyasadaki tedirginliği artıran bir diğer gelişme ise Katar'dan geldi. Devlete ait enerji şirketi QatarEnergy, 2 Mart'ta Ras Laffan'daki LNG tesisinde üretimi durdurduğunu açıklamasının ardından, 3 Mart'ta kısıtlamaların kapsamını genişleterek LNG ve bağlantılı ürünlerin üretimini de askıya aldığını duyurdu.
Ukrayna savaşı öncesi Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 45'i Rusya'dan karşılanıyordu. Savaş sonrası dönemde bu oran yüzde 13'e kadar geriledi.
AB Konseyi, Rusya'dan AB'ye boru hattından doğalgaz ve LNG ithalatının 2027 sonuna kadar aşamalı olarak sona erdirilmesini öngören düzenlemeyi ocak ayında kabul etmişti.
Ancak ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a başlattığı askeri harekat dengeleri karmaşıklaştırdı. Norveç Enerji Bakanı Terje Aasland, dünkü açıklamasında Rus doğalgazı ithalatına ilişkin tartışmanın tekrar alevleneceğini söyledi.
Bunlara ek olarak İran'a yönelik saldırılar nedeniyle Kremlin, Buşehr Nükleer Santrali'ndeki inşaat çalışmalarının durdurulduğunu duyurdu.
Rus devletine ait atom enerjisi kurumu Rosatom'un müdürü Aleksey Likhaçev, İran'daki santralde inşaatların ABD-İsrail saldırıları yüzünden geçici olarak askıya alındığını bildirdi.
Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, AA
Derleyen: Yasin Sofuoğlu