Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ABD silahlı kuvvetleri tarafından yakalanıp ABD'ye götürülmesinin ardından Venezuela'nın geçici devlet başkanı ilan edilen Delcy Rodriguez, ABD'ye iş birliği çağrısı yaparak Venezuela'nın dış tehditler olmadan yaşamayı hedeflediğini söyledi.
Rodriguez sosyal medyada yaptığı açıklamada, ABD ile dengeli ve saygılı bir ilişki kurulmasına öncelik vermek istediğini belirtti.
Rodriguez sert siyasi tutumu, özel sektörle ilişki kurma girişimleri ve lüks tercihleriyle biliniyor.
On yılı aşkın süredir ülke siyasetinde rol alan 56 yaşındaki Rodriguez, elde ettiği nüfuz sebebiyle "çariçe" olarak bilinirken, Maduro sosyalist hükümeti güçlü bir şekilde savunması sebebiyle Rodriguez'e "dişi kaplan" adını vermişti.
Ülkenin girdiği ekonomik krizden ve 8 milyon kişinin ülkeden göç etmesinden sorumlu tutulan Maduro hükümeti aynı zamanda işkence ve keyfi gözaltı iddialarıyla suçlanıyor.
2018'den beri devlet başkanı yardımcılığı yapan Rodriguez, maliye bakanı ve petrol bakanı olarak da görev yaptı. Bu görevlerinden önce iletişim bakanı, dışişleri bakanı ve hükümet yanlısı bir yasama organının başkanı gibi çeşitli görevler yaptı. Rodriguez, meclis başkanı olan kardeşi Jorge Rodriguez ile de yakından çalışıyor.
Rodriguez kardeşlerin babası solcu militan Jorge Antonio Rodriguez, devrimci Sosyalist Birlik Partisi'ni kurdu ve 1976'da ABD'li bir iş adamının kaçırılmasında rol oynadığı iddiasıyla gözaltına alındı.
Maduro, 1976 yılındaki gözaltı sırasında hayatını kaybeden Jorge Antonio Rodriguez'i sol hareketin önemli figürü olarak nitelendirirken, ailesi ise ölümün işkence sonucu gerçekleştiğini iddia etti.
İş hukuku uzmanı olan avukat Delcy Rodriguez, Fransa ve Birleşik Krallık'ta dokuz yıl lisansüstü eğitim aldı.
Sosyal medyada sıkça kardeşiyle katıldığı masa tenisi turnuvalarını paylaşan Delcy Rodriguez, kamuya açık etkinliklerde ise lüks giyim markaları tercih etmesiyle dikkat çekiyor.
Delcy Rodriguez başkan yardımcılığı görevinde, ABD yaptırımları ve yıllarca süren hiperenflasyonun ardından ortodoks ekonomik politikalar uyguladı. Kamu harcamalarını kıstı, kredileri sınırladı ve sabit dolar-bolivar kuru belirledi. Bu adımlar, üç haneli enflasyonu düşürmeye yardımcı oldu.
Geçen yıl petrol üretimini günlük ortalama 1.1 milyon varil seviyesinde tutmayı başaran Rodriguez, Chevron gibi yabancı petrol şirketleriyle yakın temas kurdu.
Sektör liderleri tarafından zaman zaman "işkolik" olarak nitelendirilen Rodriguez, özel sektör etkinliklerine sıkça katılıyor ve Venezuela'nın müttefikleri olan Çin, Rusya ve Türkiye'ye en çok seyahat eden Venezuelalı yetkili olarak öne çıkıyor.
NYT: ABD, Venezuela'da geçici Devlet Başkanlığı için Rodriguez'i daha "makul" seçenek olarak gördü
The New York Times (NYT) gazetesinin konuyla ilgili bilgi sahibi ABD'li ve Venezuelalı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Maduro'nun son haftalarda kamuoyuna yansıyan "rahat" tavırları, Trump'ın ekibindeki bazı isimler tarafından "ABD'yi ciddiye almamak" ve "blöf yapmak" olarak yorumlandı.
Kaynaklar, Maduro'nun bu tavırlarının, Beyaz Saray'ın Venezuela'ya yönelik askeri tehditlerini hayata geçirme kararını etkilediğini savundu.
ABD'li yetkililerin haftalar önce Maduro'nun yerini alacak "makul" bir isim üzerinde uzlaşarak Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Rodriguez'de karar kıldığını belirten kaynaklar, bu kararda Rodriguez'in gelecekte Amerikan enerji yatırımlarını koruyabileceği görüşünün etkili olduğunu ifade etti.
Gazeteye konuşan üst düzey ABD'li yetkili, Rodriguez'in "kalıcı bir çözüm olduğunu iddia etmediklerini ancak onunla Maduro ile mümkün olmayan ölçüde profesyonel bir ilişki kurulabileceğini" düşündüklerini söyledi.
Trump yönetiminin Nobel ödüllü muhalif lider Maria Corina Machado'yu devre dışı bırakarak Rodriguez'i seçenek olarak görmesi, "çıkar odaklı" bir yaklaşımın göstergesi olarak yorumlanıyor.
Rodriguez ile kurulacak ilişkinin ABD'nin çıkarlarına uyulması şartına bağlı olacağı ve aksi halde yeni askeri adımların gündeme gelebileceği belirtiliyor.
Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi (TSJ), Maduro'nun alıkonulmasının ardından Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez'in ülkenin geçici Devlet Başkanı olarak görevi üstlenmesine karar vermişti.
Independent Türkçe, Reuters, New York Times, AA