Trump yönetimi sınırı geçen göçmenlerden DNA örneği toplama faaliyetini genişletecek

İç Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkililere göre yeni planda, testlerin amacının ne olduğu ve sınırı tek başına geçen çocuklara ya da sığınmacılara uygulanıp uygulanmayacağı henüz bilinmiyor

ABD’de federal bir mahkeme, yönetimin göçmen ailelerin sınırsız süreyle gözaltında tutulmasına izin uygulamasına karşı karar almıştı (AP)

ABD'de Donald Trump yönetiminin sınırı geçen göçmenlerden DNA verilerini toplama faaliyetlerini genişletmeyi ve bu sürece FBI’ın suçlulara yönelik elinde bulunan büyük çaplı veri tabanını da dahil etmeyi planladığı belirtiliyor.

Asscociated Press’in İç Güvenlik Bakanlığı'ndan isimlerini gizli tutmak kaydıyla konuşan iki yetkiliye dayandırdığı habere göre, son hamlenin Meksika sınırında çocukların anne-babası gibi davranan yetişkinleri tespit etmek için uygulanan hızlı DNA testinden ayrı ve daha geniş kapsamlı olduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ajansın haberinde, testlerin amacına, sınırı tek başına geçen çocuklara ya da sığınmacılara uygulanıp uygulamayacağına dair daha fazla bilgi olmadığı ifade edildi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, ABD Adalet Bakanlığı içinde bir ekip, yeni düzenlemeler ve detaylar üzerinde çalışmalar yürütüyordu. Ancak söz konusu planın ne zaman hayata geçirileceğiyse bilinmiyor.

Veri toplamada atılması planlanan yeni hamle, sınırda çoğunluğu Orta Amerikalı ailelerin oluşturduğu göçmenlerin geçişindeki büyük çaplı artışın ardından geldi.

Mahremiyete dair kaygıları artırabilir

Uygulama hayata geçirilirse, yönetimin göçmenler hakkında biyometrik veri toplamasına izin verebilir, mahremiyete dair kaygıların artırmasına ve bir kişinin sınırdan yasa dışı yollardan geçmekten başka bir suçu olmadığı durumlarda bile bu verilerin derlenip derlenmeyeceğine dair soruların artırmasına yol açabilir.

 

 

Amerikan Sivil Haklar Birliği’nden (ACLU) avukat Vera Eidelman, “Bu yönetimin sınırdaki insanların itibarını zedeleyici tespit çabalarına bakıldığında bunlar şaşırtıcı değil ancak bu öncekilerin de ötesine geçiyor” dedi.

Eidelman ayrıca yönetimin DNA toplama amacının cezai soruşturmadan, halkı gözetlemeye çevrilecek şekilde saptırıldığı yorumunda da bulundu.

ABD’de kişilerden federal suçlardan tutuklanmaları ya da geçişi federal suç olan sınırlardan içeri girdiklerinde DNA örneği alınabiliyor.

Emniyet birimleri, tutuklanan veya hakkında mahkumiyet kararı çıkan şüphelilerden ya da gözaltına alınan ABD vatandaşı olmayan kişilerden aldığı numuneleri sunabiliyor.

Ağustos ayı itibarıyla FBI’ın ulusal DNA endeksinde, tutuklulardan ve diğer suçlulardan 17 milyondan fazla profil bilgisi bulunuyordu.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU