ABD'nin Rusya'ya yeni yaptırımlar getirmemesi, Moskova'nın savaş kapasitesini artırmasını sağlıyor.
New York Times’ın (NYT) analizinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve geldiğinden beri Kremlin’e yeni bir yaptırım uygulamadığına dikkat çekiliyor. Bunun, Moskova’nın Ukrayna savaşında ihtiyaç duyduğu para ve teknolojik bileşenlere erişimini kolaylaştırdığı yazılıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Analizde, eski ABD Başkanı Joe Biden’ın döneminde toplamda 6 bin 200’den fazla kişi, şirket, gemi ve uçak yaptırım listesine alındığına işaret ediliyor.
Trump döneminde yeni yaptırımlar uygulanmamasının Hong Kong merkezli HK GST Limited gibi yeni kurulmuş “paravan şirketlerin” Rusya’ya askeri kullanım için çip ve bileşen göndermesini mümkün kıldığı belirtiliyor. Bu şirketin, Singapur merkezli ChipsX ve Çin merkezli drone parçası üreticisi Carbon Fiber Global gibi firmalarla bağlantılı olduğu savunuluyor. Şirketlerin hepsinin son üç yılda kurulduğuna dikkat çekiliyor.
NYT, Beyaz Saray’ın halihazırda yürürlükteki bazı yaptırımları hafiflettiğini de belirtiyor. Rusya lideri Vladimir Putin’e yakın bir oligarkın eşi Karina Rotenberg’e yaptırımların kaldırıldığı ifade ediliyor. Ayrıca Trump’ın gümrük vergisi tarifelerini Rusya’ya uygulamadığı da anımsatılıyor.
Bazı Demokratlarla Cumhuriyetçilerin, Trump’ın yaklaşımından rahatsız olduğu yazılıyor. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Richard Blumenthal tarafından yeni bir yasa tasarısı sunulduğu belirtiliyor.
Tasarı kapsamında, Çin ve Hindistan da dahil Rus enerjisini satın almaya devam eden ülkelere yüzde 500 oranında ek gümrük vergisi getirilmesi öngörülüyor. Ancak bazı analistler, böyle bir hamlenin küresel ticareti daha da sarsabileceğine dikkat çekiyor.
Ukrayna savaşında ABD’nin Kiev yönetimine desteğinin zayıflamasıyla Avrupa Birliği’nin (AB) devreye girdiğine işaret ediliyor. ABD merkezli düşünce kuruluşu Dış Politika Araştırma Enstitüsü’nden (FPRI) Maximilian Hess şu değerlendirmeleri yapıyor:
Bu konuda jeopolitik nedenlerle ABD öncü konumundaydı. Ancak ciddi bir değişim yaşandı. Boşluğu Avrupa dolduruyor.
Pentagon, Ukrayna'ya gönderileceği belirtilen bazı askeri mühimmatın tedarik edilmeyeceğini de dün açıklamıştı. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Anna Kelly, bu adımın "ABD'nin çıkarlarına öncelik vermek amacıyla" atıldığını söylemişti.
Independent Türkçe, New York Times, AA