Nijerya'daki sel sularının neden olduğu felaketin gerçek tablosu günler geçtikçe ortaya çıkıyor.
Batı Afrika ülkesinin kuzeyindeki Niger eyaletinde bulunan Mokwa'yı perşembe günü vuran suların 200'ü aşkın kişinin canını aldığı bildiriliyor.
Bölgede 500'ü aşkın kişi de hâlâ bulunamadı.
Yerel yönetimden Musa Kimboku, BBC'ye yaptığı açıklamada yetkililerin başka kimsenin kurtulamayacağını düşünerek arama çalışmalarını durdurduğunu belirtti.
Son 60 yılın en kötü sel felaketini yaşayan bölgede salgın hastalık riskini engellemek için toprak altında kalan cesetler çıkarılacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Eşini ve yeni doğmuş çocuğunu kaybeden 36 yaşındaki Adamu Yusuf, "Sular ailemi götürürken çaresizce izledim. Yüzme bildiğim için kurtulabildim" dedi.
Mağdurlardan Saliu Sulaiman ise "En az 1500 dolar kaybettim. Bir önceki gün tarlamı satıp bu parayı almıştım. Parayı kurtarmak için odaya girmeyi düşünsem de suyun kuvvetinden korktum" ifadesini kullandı.
10 akrabasını kaybeden 42 yaşındaki Adamu Usama da "Hayatımda böylesini görmedim. Suyun insanları götürdüğünü gördük ama onları kurtaramadık" diye konuştu.
Bölgedeki iki köprü çökerken iki cadde de sel sularıyla birlikte yok oldu.
Ulusal Acil Durum Yönetim Ajansı (NEMA) selden etkilenenlere yardım paketleri göndermeye başladığını pazar günü duyurmuştu.
Tropikal iklim kuşağındaki ülkede yıllık ortalama yağış miktarı, bölgesel olarak farklılık gösteriyor.
Nijerya Su Bakanlığı, ülkenin bazı bölgeleri için şiddetli yağış ve sel uyarısında bulunmuştu.
Nijerya hükümeti, geçen yıl şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 1235 kişinin hayatını kaybettiğini, 1,2 milyondan fazla kişinin yerinden olduğunu açıklamıştı.
2022'de de 600'ü aşkın kişi seller yüzünden ölmüş, 1,3 milyon kişi evinden olmuştu.
Independent Türkçe, BBC, AA, AFP, AP