ABD Başkanı ‘Alo’ demeden önce neler oluyor, görüşmenin protokolü nasıl işliyor?

ABD Başkanı bir yabancı liderle telefonda nasıl görüşüyor? Ne hazırlıklar yapılıyor, görüşmede kimler bulunuyor? Ses kaydı yapılmayan görüşmelerin kayıtları nasıl tutuluyor?

Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesine ait deşifresinin yayınlanması tartışmalara neden oldu.

Amerika’nın Sesi, ABD Başkanı’nın yabancı liderlerle yaptığı telefon görüşmesinde nasıl bir prosedür izlediğini haberleştirdi.

Yarım saat süren telefon görüşmesine ait beş sayfalık dökümün alt kısmında, “Bu bir kelimesi kelimesine döküm değildir. Görüşme sırasında Ulusal Güvenlik Konseyi personeli ve Durum Odası görevlilerinin aldıkları notları içermektedir” uyarısı yer aldı.

Ses kaydı yok, not tutuluyor

Haberde, Beyaz Saray’da başkanın yabancı liderlerle yaptığı telefon görüşmelerinin ses kayıtları tutulmadığı, dökümün Ulusal Güvenlik Konseyi ekibinin görüşme sırasında aldığı notlara dayandığı ifade edildi. Döküm hazırlanırken ses tanıma yazılımlarının da kullandığı belirtilen haberde, eskİ ABD Başkanı Barack Obama döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Batı Yarımküre’den sorumlu üst düzey direktörü Mark Feierstein başkanın telefon görüşmeleri için “Bunların ses kaydı alınmıyor. Ben birkaç telefon görüşmesi sırasında not alan ekipte yer aldım. Çok telaşlı bir durum. O kadar hızlı yazıyorsunuz ki yakalayabildiğiniz ne varsa yazıyorsunuz” sözlerine de yer verildi.

Habere göre ABD başkanın yabancı liderlerle yapacağı telefon görüşmeleri şöyle gerçekleşiyor:

Ulusal Güvenlik Konseyi başkanın görüşeceği lider ve ülkesiyle ilgili brifing hazırlar. Notlar direktörler tarafından kontrol edilir ve Ulusal Güvenlik Danışmanı tarafından onaylanır

brifing aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

Hazırlanan dosya başkanın önüne gider. Notları inceleyen başkanın, konuyla ilgili soruları ve Ulusal Güvenlik Danışmanı tarafından yanıtlanır. 

reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Başkanın yabancı liderlerle görüşmesi sırasında Ulusal Güvenlik Danışmanı, üst düzey ulusal güvenlik direktörleri ve başkanın danışmanları da Oval Ofis’te bulunur

Beyaz Saray’daki Durum Odasında Ulusal Güvenlik Konseyi ekibinden iki kişi konuşmayı deşifre eder.  İhtiyaç halinde bir tercüman da görüşmeye eşlik eder

dinleme aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

Görüşme sona erdiğinde, Durum Odası’ndaki üst düzey direktör deşifreyi kontrol eder

Daha sonra görüşme ile ilgili bilgiler, gerekli birimlerle paylaşılır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU