Sözcü yazarı Toker: Usulsüzce dağıtılan kamu kaynakları ile İstanbul 18 yılda rahatlıkla depreme hazır hale getirilebilirdi

Çiğdem Toker: Bunu yapmak yerine kentsel dönüşüm politikası rant odaklı uygulandı, afet toplanma alanlarına AVM'ler dikildi

Fotoğaf: Twitter

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, dün İstanbul’un yaşadığı 5.8 büyüklüğündeki depremi usulsüzce dağıtıldığını ifade ettiği ihaleler ile birlikte köşesine taşıdı.

 “Deprem, ihale” başlıklı köşe yazısında 18 yıl boyunca usulsüz dağıtılan ihaleler ile şehrin depreme rahatlıkla hazır hale getirilebileceğini söyleyen Toker, "Ama bunu yapmak yerine kentsel dönüşüm politikası rant odaklı uygulandı, afet toplanma alanlarına AVM'ler dikildi” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toker, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın kendisine açtığı davayı da köşe yazısında hatırlattı:

Vatan Caddesi'ndeki afet toplanma alanı beş yıl önce imara açılmıştı. Bu işlemin yapıldığı Metal Konut adlı şirketin, dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı ile başka bir şirkette ortak olduğunu belgesiyle yazıp soru sormuştum. Topbaş suç duyurusunda bulundu. Kavurmacı 1 milyon TL manevi tazminat davası açtı. İki yıl süren yargılama boyunca Fatih Belediyesi mahkemenin ısrarla istediği belediye meclis kararını göndermedi.

Yazısına "O günden bu tarafa olası büyük bir depremde İstanbul'da çıkılacak bir alan olmadığı bir kez daha ortaya çıktı” diye devam eden Toker, şunları söyledi:

Marmara Depremi üzerinden 20 yıl geçti. Bu süre 15 milyon nüfus da olsa büyük bir metropolü depreme hazır hale getirmeye yeterli değil midir?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU