7 paylaşım yaptı, Cumhurbaşkanı’na hakaretten 12 yıl 3 ay hapis cezası aldı

Sanık Burhan Borak: Bu kararı veren hâkim ve savcılara soruyorum, vicdanen rahat mısınız?

Fotoğraf: MA

Van’da Burhan Borak adlı kişinin 2014 yılında sosyal medyada yaptığı 7 paylaşım hakkında "Cumhurbaşkanı’na hakaret" davasından rekor ceza çıktı. Borak, her bir paylaşımı için 1 yıl 9 ay hapis alırken hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi hükümleri uygulanmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) aktardığına göre, 12 yıl 3 ay hapis cezası alan Burhan Borak yaptığı tüm paylaşımlarının düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili olduğu görüşünü dile getirerek şunları söyledi:

Ama bunu farklı değerlendirip çok ağır bir ceza vermeleri kabul edilebilecek bir şey değildir. Bu kararı veren hâkim ve savcılara soruyorum: Vicdanen rahat mısınız? Yoksa bu kararı baskı altında mı veriyorsunuz? Yargının bağımsız olmadığı ülkede bu tür cezalar sürpriz olmuyor. Verilen cezayla ilgili bir üst mahkemeye temyiz başvurusu yapacağız. Umarım adalet yerini bulur. Bu cezanın bozulmasını istiyorum.

Borak'ın Avukatı Cihat Durmaz da hükümetin bir yargı reform paketi hazırladığını belirterek “Bu süreç içerisinde müvekkilime 2014-2015 yılındaki paylaşımlarından dolayı bu cezayla karşılaştık. Müvekkilime 12 yıl 3 ay gibi yüksek bir ceza verildi. Biz bu cezanın rekor bir ceza olduğu kanaatindeyiz” dedi.

Benzer dosyalarda sanığa en fazla 2 yıl ceza verildiğini belirten Durmaz, “Müvekkilime 12 yıl ceza verilmesinin vicdanen ve hukuken açıklanacak bir tarafı yok. Bu paylaşımların tamamı düşünce ve ifade özgürlüğü içerisinde, tamamen müvekkilimin süreç itibariyle eleştirilerini kapsamaktadır” diye konuştu.

Durmaz, müvekkilinin ceza almasına sebep olan paylaşımlarından birisinin dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu hakkında yazdığı “Kendisi başbakanlık koltuğunda oturmasına rağmen Recep Tayyip Erdoğan tarafından kukla olarak oraya oturtulmuş” mesajı olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU