Amerikan gazetesi New York Times (NYT), Türkiye'de Suriyelilere düzenlenen saldırıları yazdı.
Haberde, "Türkiye'de ekonomik sıkıntılar artarken Suriyeli sığınmacılar hedef alındı" ifadelerine yer verildi.
"Kalabalıklar, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yumruk ve bıçaklarla saldırdı" başlıklı haberde, Suriye'nin kuzeyinde Türk güçlerinin kontrolü altında bölgelerde de karışıklıklar yaşandığı hatırlatıldı.
Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde 7 yaşındaki bir Suriyeli çocuğun, yine Suriye uyruklu bir kişi tarafından tacize uğradığına ilişkin iddialar halkı pazar günü sokağa dökmüştü.
Bazı Suriyelilerin ev, araç ve ve işyeri ateşe verilirken, olaylarda 14 emniyet mensubu ve bir itfaiye görevlisi yaralanmıştı. Çocuk korumaya alınırken şüpheli tutuklanmış ve polis müdahelesine karşılık verenlerden 67’si gözaltına alınmıştı. Olaylar daha sonra Hatay, Konya ve İstanbul'a da sıçramıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dün Twitter'daki gönderisinde Suriyelilere karşı yapılan eylemlerde 474 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. Bakan, bu kişilerin göçmen kaçakçılığı, uyuşturucu, yağma, hırsızlık ve cinsel taciz gibi suçlardan kaydı bulunduğunu belirtmişti.
Suriye'nin Halep ve İdlib şehirlerindeyse Türkiye'den giden TIR'lara ve bir PTT şubesine saldırı düzenlenmiş, Türk bayrağı da parçalanmıştı.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, olayların kontrol altına alındığını belirtirken, "Suriyeli sığınmacılarla ilgili son dönemde oluşturulmaya çalışılan olumsuz algı ve artan gerilimler dikkatle izlenmektedir" demişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kayseri'deki olaylara tepki göstererek "Vandallıkla sokakları ateşe vermek kabul edilemez" ifadelerini kullanmıştı.
Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa, provokasyona karşı uyararak "Türk bayrağı Türk milleti için nasıl kutsalsa bizim için de kutsaldır" demişti.
Haberde, Birleşik Krallık merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verileri paylaşılarak, Suriye'nin kuzeyindeki olaylarda 7 kişinin öldüğü öne sürüldü. Türk yetkililerden henüz bununla ilgili bir açıklama gelmedi.
NYT, yaşananların Türkiye'de artan kutuplaşmayı yansıttığını savunarak şu değerlendirmeyi paylaştı:
Olaylar, sınırın her iki tarafında Suriyelilerle Türklerin bir arada yaşamasına dair giderek büyüyen çatlakları ortaya çıkardı. Genel anlamda barışçıl geçen yılların ardından, son dönemde yaşanan siyasi değişimler ve derinleşen ekonomik sıkıntılar gerginlikleri su yüzüne çıkardı.
Haberde, Erdoğan'ın cuma günü yaptığı "Sayın Esed'le ailecek görüşebiliriz" açıklaması da hatırlatıldı.
NYT, olası Türkiye-Suriye yakınlaşmasına ilişkin Ortadoğu uzmanı Serhat Erkmen'in yorumlarına yer verdi. Erkmen, muhaliflerin Ankara'nın desteğini kaybetmekten korktuğuna işaret ederek şu değerlendirmeyi yaptı:
Onlar için Ankara ve Şam'ın uzlaşması fikri statükoya dönmek anlamına gelebilir ancak savaştan önceki statükoya dönmeleri mümkün değil. Barış görüşmeleri gibi şeyler duyduklarında geleceklerini kaybedeceklerini hissediyorlar.
Erkmen, nihayetinde Türkiye ve Suriye arasında yakınlaşmanın sağlanacağını da savundu.
Independent Türkçe, New York Times, AA