Kellikten sadece bir şapka takarak kurtulmak mümkün olabilir

Mühendislerin geliştirdiği düşük maliyetli, hafif cihaz tıbbi ilaçlar kadar etkili ve yan etkisi yok

ABD’deki Wisconsin–Madison Üniversitesi’nden Profesör Xudong Wang (solda) ve çalışma arkadaşları bir şapkanın altında gizlenerek kelliğe ve saç dökülmesine çözüm sunabilecek bir cihaz geliştirdi (ABD Wisconsin-Madison Üniversitesi)

Saç dökülmesi ve kellik özellikle erkeklerin başının belası olan sorunlardan biri olsa da yeni çözümler üretilmeye devam ediyor. ABD’deki Wisconsin–Madison Üniversitesi’nden mühendislerin geliştirdiği yeni teknoloji sayesinde kelleşme sürecini tersine çevirmek yakında şapka takmak kadar kolay olabilir.

Üniversitenin websitesinde yayımlanan habere göre, Cerrahi müdahaleye yani saç ektirmeye gerek kalmadan, düşük maliyetle saç büyümesini artıran yeni teknolojinin geliştirilmesinde çalışan ve üniversitenin Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Xudong Wang şöyle dedi:

Bunun saçın yeniden oluşumu için çok pratik bir çözüm olacağını düşünüyorum.

Ayrıntıları hakemli bilimsel yayın ACS Nano’da yer alan bir çalışmayla paylaşılan cihaz, enerjisini vücudun gündelik hareketlerinden elde ediyor ve deriye hafif, düşük frekansta elektrik akımları vererek saç köklerini saç üretmeleri için yeniden harekete geçiriyor.

 

sapka.jpg
Saç dökülmesi ve kelliği cerrahi müdahaleye gerek kalmadan ve düşük maliyetle çözebileceğine inanılan cihaz (sağda) uykuya geçmiş saç üreten yapıların canlanmasını sağlıyor (ABD Wisconsin–Madison Üniversitesi)

 

Cihaz çıplak deride yeni saç köklerinin baştan oluşmasını sağlayamıyor ama uykuya geçmiş saç üreten yapıların canlanmasını sağlıyor. Bu, cihazın başı artık ayna gibi parlayan kellere gür saçlar vadetmediğini sadece kelliğin erken aşamalarında bulunanlara bir çözüm sunduğu anlamına geliyor.

Gücünü giyen kişinin hareketlerinden aldığı için ağır bir pile veya karmaşık elektronik devrelere ihtiyaç duymayan cihaz tam tersine göze batmayacak kadar az yer kapladığı için doğrudan herhangi bir gündelik şapkanın altına takılarak bile kullanılabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enerjisini vücuttan alan tasarımlar ve üretimler konusunda dünya çapında tanınan bir uzman olan Wang, daha önce de yara iyileşmesini hızlandıran elektrikli sargıların ve kilo vermek için hafif elektrik akımlarıyla mideye tokluk hissi veren implantların öncüsü olmuştu.

Saç büyümesini hızlandırmayı sağlayan bu yeni cihaz da benzer bir temele sahip: Nanojeneratör ismi verilen çok sayıda küçük aygıt gündelik hareketlerdeki titreşimlerin elektrik gücüne dönüşmesini sağlıyor.

Elektrik uyarımlarının pek çok farklı vücut işlevini destekleyebileceğini belirten Wang şunları ekledi:

Bizim çalışmamıza kadar, hafif ama etkili uyarımlar gönderen düşük maliyetli gerçekten iyi hiç bir çözüm yoktu.

Elektrik akımları o kadar hafif ki kafatasının en dış katmanlarından daha içeriye giremiyor ve cihaz herhangi rahatsız edici bir yan etkiye yol açıyor gibi gözükmüyor.

Bu, cihazı saç dökülmesi tedavisinde kullanılan ve sertleşme bozukluğu, depresyon, anksiyete gibi yan etkileri bulunan tıbbi ilaçların bir adım önüne geçiriyor.

Saçı dökülen farelerle yapılan karşılaştırmalı test cihazın piyasada bulunan iki farklı kellik ilacı kadar etkili sonuçlar verdiğini gösterdi.

Wang’e göre kullanılan enerji o kadar az ki sadece çok küçük yan etkiler yaratabilir. Ayrıca sistemin kendiliğinden devreye girdiğini belirten Wang, cihazın çok basit ve kolay bir kullanıma sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Teknolojinin patentini alan mühendisler yakında insanlar üzerinde testlere başlamayı planlıyor.

 

Independent Türkçe için derleyen: Umut Can Yıldız

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU