OECD: Dünya ekonomisi 2009'dan bu yana en kötü yılını sürdürme yolunda

Örgüt, ABD-Çin ticaret savaşını ve Brexit’i sebep göstererek ekonomik tahminlerini düşürdü

OECD'nin yeni raporu ABD ve Çin arasındaki ticari çekişmelere odaklanıyor (AFP) 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bu yılın 2009'da dünya çapında yaşanan finansal krizden sonra küresel ekonomi için en kötü yıl olacağını öngördü. OECD buna sebep olarak ABD-Çin ticaret savaşını gösterirken anlaşmasız Brexit'in yarattığı risklere de dikkat çekti.

Dünyadaki ekonomik üretim 2019'da yüzde 2,9 ve 2020'de yüzde 3 artacak. Bu rakamlar 2009'daki daralmadan bu yana en düşük oranlar ve OECD'nin mayıstaki tahmininden daha düşük.

Örgüt yeni Ekonomik Görünüm raporunda, son zamanlarda küresel ticaret ve yatırımda yaşanan düşüşten en çok etkilenen dünyanın en büyük 19 ekonomisinden 14'ü hakkında yaptığı tahmini düşürdü. Rapor ayrıca Britanya için küçük bir aşağı yönlü revizyon içeriyor.

 

 

OECD dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticari çekişmelere odaklandı. Ancak örgüt, ABD’nin otomobil ithalatına gümrük vergisi uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin önümüzdeki aylarda vereceği karar sebebiyle ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa Birliği’yle (AB) de mücadeleye girebileceğini belirtti.  

OECD, “Dünya ekonomisindeki güveni, büyümeyi ve yeni iş yaratma olasılıklarını baltalayan temel faktör ticaret savaşlarıdır. Ticari kısıtlamalarının ve siyasi belirsizliğin devam etmesi, yeni olumsuz etkilere yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Rapor Brexit'in ne zaman ve nasıl olacağı hakkındaki belirsizliğin altını çizerek devam etti. OECD, tamamen işlevsel sınır altyapısıyla "nispeten pürüzsüz" bir anlaşmasız Brexit’in bile Birleşik Krallık’ı 2020'de durgunluğa sürükleyeceğini ve AB'deki bazı sektörlerde üretimi azaltabileceğini belirtti.

Bu senaryo Britanya'yı en azından gelecek birkaç yıl içinde daha yavaş büyüme yoluna sokacak ve 2022’de yıllık GSYİH’yi yaklaşık yüzde 3 azaltacak. Avro bölgesi üzerindeki benzer etkiyse yüzde 0,6'lık bir kayıp olacak.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IMF de temmuzda bu yılki küresel ekonomik büyümenin son 10 yılın en yavaşı olacağını tahmin etmişti. Bu tahminler yine de OECD'ninkilere kıyasla daha iyimserdi. Yüzde 3,2'lik bir büyüme öngörülmüş ancak bu tahmin ABD-Çin arasındaki karşılıklı uygulanan gümrük vergilerinden önce yapılmıştı.

OECD perşembe günü gelişmiş ülkelerdeki hükümetleri, ekonomilerini desteklemek için maliye politikalarını gevşetmeye davet etmişti.

Örgütün baş ekonomisti Laurence Boone şunları söyledi:

Küresel ekonomi ciddiyeti giderek artan bir şekilde karşıdan esen rüzgarlara maruz kalıyor ve yavaş büyüme endişe verici derecede sabitleşiyor. Hükümetler altyapı yatırımını yenilemek ve geleceğin ekonomisini geliştirmek için bugünün düşük faiz oranlarının sağladığı fırsatı değerlendirmek zorunda.

Bu, geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'nın görev süresi sona eren Başkanı Mario Draghi'den gelen, faiz indirimi ve parasal genişleme gibi taktiklerle merkez bankalarının senelerce yüklendiği ağır yükün artık "mali politikalarla idare edilmesi gerektiği" çağrısını takip etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU