18 yıl önce Avesta Yayınları’ndan çıkan kitap yasaklandı… Yayınevi, “Modern zamanlara ilişkin tek bir bilgi yok”

Kars Sulh Ceza Hakimliği, 18 yıl önce Avesta Yayınları’ndan çıkan "Meleklerin Küllerinden Günahkar Bir Irkın Yasaklanmış Mirası" isimli kitabı yasakladı

Avesta Yayınları'ndan çıkan "Meleklerin Küllerinden Günahkar Bir Irkın Yasaklanmış Mirası" isimli kitap yasaklandı / Fotoğraf: Twitter

Avesta Yayınları'ndan 18 yıl önce çıkan Andrew Collins'in "Meleklerin Küllerinden Günahkar Bir Irkın Yasaklanmış Mirası" isimli kitabı yasaklandı. Karar, Kars Sulh Ceza Hakimliği tarafından 26 Ağustos 2019'da alındı.

Hakimliğin Kars T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Savaş Sönmez adına gönderilen ve görevlilerce el konulan "Meleklerin Küllerinden Günahkar Bir Irkın Yasaklanmış Mirası" isimli kitaba dair aldığı kararı şöyle:

Meleklerin Küllerinden Günahkar Bir Irkın Yasaklanmış Mirası isimli kitapta PKK/KCK terör örgütünün nihai hedefi olarak bilinen ve ülkemiz topraklarının da bir kısmını içerisine alarak çizilen sözde Kürdistan ülkesinin tarih öncesine dayandığını dolayısıyla günümüz itibariyle PKK/KCK terör örgütünün ve yandaşlarının verdiği mücadelenin haklılığından bahsedildiği Kürdistan isimli bölgenin ülkemiz sınırları içerisinde bir bölge adı olmadığı ve bu haliyle de söz konusu tabirin PKK/KCK terör örgütü ve müzahir şahıslar tarafından kullanılan bir tabir olduğu ve bu haliyle TCK-2208 Maddesi gereğince Terör Örgütü Propagandası yapmak suçunun işlendiği anlaşılmakla 5187 sayılı Basın Kanunun 25/2-3 maddesi uyarınca toplatılmasına, dağıtılmasına ve satışa sunulmasının yasaklanmasına karar verildiği.

“OHAL döneminde bile böyle bir uygulama yoktu”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Independent Türkçe’ye yasaklanan kitap ile ilgili açıklamada bulunan Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, kuruldukları 1995’ten 2007 yılına kadar yaklaşık 20, son bir buçuk yılda ise 14 kitaplarının yasaklandığını söyledi.

Yasaklanan kitabın normal prosedürlerin dışında yasaklandığını savunan Genel Yayın Yönetmeni Keskin, “Türkiye’de çok hukuki olmasa da bir takım kural ve normlar vardı. Daha önce yayınevleri nereden kitap çıkarıyorlarsa o şehrin mahkemelerine yazı yazılır ve orası davaya bakardı. OHAL döneminde bile bu böyleydi. Her kesin kendi başına karar verme durumu söz konusu değildi. Farklı şehirlerdeki mahkemeler buna karar veremiyordu. Daha önce de bizim yayınladığımız Mehmet Uzun’un kitapları yasaklandı ama dava İstanbul’da görülmüştü” dedi.

Keskin, farklı bir uygulamayla karşı karşıya kaldıklarını ve yasaklanan “Meleklerin Küllerinden Günahkar Bir Irkın Yasaklanmış Mirası" isimli kitabının uzun zamandır baskısının olmadığını kaydetti.

“Kitabı yasaklatan bir gardiyan”

Eski teknik yöntemlerle hazırlandığı için kitabın baskısının geciktiğini belirten Genel Yayın Yönetmeni Keskin, “Birileri bulmuş ve Kars T Tipi Cezaevi’ndeki bir yakına göndermiş. Orada muhtemelen gardiyanın ilgisini çekiyor ve ‘bu bölücü bir şey olabilir’ diye Emniyet Müdürlüğü’ne gönderiyor. Kitabın bir yerinde Kürdistan kelimesi geçtiği için emniyet ‘bu Türkiye’yi kast ediyor ve PKK/KCK örgütünün amaçlarıyla aynıdır’ diye mahkemeden yasaklama ve toplatılma talebinde bulunuyor. Kars Sulh Ceza Mahkemesi de talebi olduğu gibi kabul ediyor” diye konuştu. 

Mitolojik kitapta modern zamanlara ilişkin tek bir bilginin geçmediğini dile getiren Keskin, devamında şunları söyledi:

Bu kitabı yasaklatan bir gardiyandır aslında. Tamamen tesadüflere bağlı gelişen bir durum. Yani birileri o kitabı Kars cezaevine göndermese bugün o kitap yasaklanmayacaktı. 18 yıl önce çıkmış, hiçbir soruşturma geçirmemiş, toplatılma kararı alınmamış ve baskısı olmayan bir kitap son derece keyfi bir kararla yasaklanıyor. Bu kadarına pes doğrusu. Kitabın yasaklanma kararına itiraz edeceğiz ama itiraz sürecinde de bir karmaşa söz konusu. Çünkü önceki itirazlarımızda doğru düzgün bir cevap alamadık.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU