Pentagon uyardı: Meksika duvarına ayrılan fonun kaynağı değiştirilmezse ABD'yi patlayan uçaklar ve çöken binalar bekliyor

Riskler, Pentagon'un son üç yıldaki bütçe taleplerinde ayrıntılı olarak açıklanıyor

Trump, Savunma Bakanlığı'ndan 3,6 milyar dolar inşaat fonu kaydırmayı başarmıştı (AP)

Yeni bir rapora göre, Donald Trump'ın sınır duvarına dair bütçe programı, kritik askeri altyapıdan mali kaynak kaydırdı ve bu ABD Savunma Bakanlığı'nın teyakkuz gücünü zayıflatıyor.

Son üç yıl boyunca askeri projelere dair bu finansman açığı, Pentagon’dan Kongre’ye gönderilen yıllık bütçe taleplerinde detaylandırılmıştı. Washington Post tarafından incelenen belgelerde, "sızdıran asbest levha çatı sistemleriyle" kaplı çürüyen depolar; yarasa istilasına uğramış ve çöküntülerle dolu bir insansız hava aracı pilotu eğitim tesisi; küflenmiş bir orta okul gibi detaylar mevcut.

Raporlara dair bu yeni analiz, Trump'ın bu yılın başlarında yaptığı acil durum açıklamasıyla yarattığı etkinin ulaşabileceği kapsamı gösteriyor.

Bu etkiler arasında, New Orleans'taki bir Ulusal Hava Muhafızları tesisinde yaşanan ölümcül kazalar sayılabilir; yetkililer bir süredir kamuya açık bir karayolunun yakınında bulunan mevcut pistin yerine geçecek yeni bir uçak park alanı için fon arıyordu. 2018 raporunda halkın büyük bir faciayla karşı karşıya olduğunu kamuya ilan eden "kabul edilemez risklerden" biri, bir terör saldırısı durumunda tesiste mühimmat yüklü ve hazır bekletilen uçakların ele geçirilmesiydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Acil durum ilanıyla Trump, gerekçe olarak ABD-Meksika sınırındaki göç krizini gösterip Savunma Bakanlığı'ndan 3,6 milyar dolar (yaklaşık 20,5 milyar TL) inşaat fonu kaydırmayı başarmıştı.

Bu fonlarla bile, sınırda daha önce çitlenmiş veya başka bir engelin bulunduğu alanlar dışında yeni bir inşaat yapılmadı; Beyaz Saray sınır boyunca uzanan eski altyapının değiştirilmesinin yeni inşaatlar olarak sayıldığını öne sürmüştü.

Öte yandan ordu, analistlerin çoktan gecikmiş olduğunu söylediği projeler üzerinde daha az kaynakla çalışmak zorunda kaldı ve kaynaklar inşaat kapasitesini etkileyen hükümetin kapatılmasını durdurmak için tasarlanan 2013 bütçe anlaşması nedeniyle aksamaya başladı.

Senato'nun önde gelen Demokrat vekillerinden Chuck Schumer, “Ülke genelinde 'bu paranın kaydırılması bizi incitiyor' diyen topluluklar, askeri üsler ve orduda bulunan kişiler görüyoruz" dedi.

Demokratların istediği tek şey, birliklerin elindeki kaynakların bir sınır duvarı için soyulmasını engellemek. Kongre'nin orduya gitmesi gerektiğini söylediği kaynakların...

Trump çarşamba akşamı aynı zamanda bir bağış toplama etkinliği olan Kaliforniya gezisinde sınır duvarını ziyaret etti.

Ziyareti sırasında, San Diego'da duvarın birden fazla örneğini görmek için yalnızca bir sene önce ziyaret ettiği alana tekrar uğradı. Gördüğü örneklerin hepsi, Sınır Muhafızları tarafından gerekli şartlara uymadığı söylenerek yıkılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU