Çin tehdidi, Biden'a nükleer üssün dibindeki Bitcoin madenini kapattırdı

"Madencilik faaliyetleri, ulusal güvenliğe tehdit oluşturuyor"

Çin Merkez Bankası, Eylül 2021'de ülkedeki kripto para işlemlerini yasaklamıştı (Reuters)

ABD, Çin bağlantılı kripto para firmasının, Amerikan ordusuna ait üssün yanında kurduğu Bitcoin madenini kapatıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Wyoming eyaletindeki F.E Warren Askeri Üssü yakınında faaliyet gösteren Çin bağlantılı Bitcoin madenciliği şirketi MineOne'ın tesisinin kapatılması emrini verdi.

Beyaz Saray'dan dün yapılan açıklamada, Cheyenne bölgesinde yer alan üsse yakın konumu nedeniyle kripto madenciliği tesisinin "ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu" savunuldu.

Açıklamada, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait üste nükleer başlıklı kıtalararası füzelerin yer aldığı belirtilirken, Çinli firmanın madencilik ekipmanlarının buradan bilgi çalmak amacıyla kullanılabileceği öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden'ın talimatı uyarınca firmaya ekipmanlarını tesisten çıkarmaları için 90 gün, araziyi devretmeleri veya satmaları için de 120 gün süre tanınacak.

Beyaz Saray'ın açıklamasında, firmanın üsse yaklaşık 1,6 kilometre uzaklıktaki araziyi Haziran 2022'de satın aldığı, daha sonra da buraya kripto madeni kurduğu belirtildi.

Arazinin satışıyla ilgili bilgilerin, ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı ​​ABD Yabancı Yatırım Komitesi'yle paylaşılmadığı aktarıldı. 

Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) aktardığına göre, bölgede Pentagon'un da kullandığı bir veri merkezi işleten Microsoft, geçen yıl ekimde komiteyle iletişime geçerek MineOne'ın faaliyetleriyle ilgili uyarıda bulunmuştu. 

Microsoft, madencilik tesisinin "istihbarat toplama amacıyla kullanılabileceğini" savunmuştu. Haberde, komitenin bunun üzerine inceleme yaptığı ve tesisin ulusal güvenliği tehdit ettiğine karar verdiği aktarıldı.

Resmi belgelere göre MineOne firması, ABD'nin Delaware eyaletine kayıtlı. 

Çinli Bitcoin madenciliği şirketi Bit Origin, 2022'de firmaya ortak olarak askeri üs yanındaki tesisi kurmuştu. Haberde, Bitcoin madenciliği tesisinin 2023 başlarında faaliyete geçtiği aktarıldı. 

NYT, Bit Origin'in yöneticisi Li Jiaming'in yorum talebine dönüş yapmadığını yazdı. Li, geçen yıl verdiği bir röportajda bu bölgeyi, üsse yakınlığı nedeniyle değil yerel elektrik şirketiyle enerji tedariki için sözleşme imzaladıklarından tercih ettiklerini söylemişti.


Independent Türkçe, New York Times, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU