Papağanlar neden birbirlerinin yavrularını evlat ediniyor veya öldürüyor?

"Darwin'in doğal seçilimle ilgili fikirleriyle uyuşmuyor"

Çoğunlukla Güney Amerika'da yaşayan bu papağanlar, Karayipler'deki Trinida'da da görülüyor (Karl Berg)

Bazı papağan türlerinin, başkalarının yavrularını neden öldürdüğü sorusu nihayet cevaplandı.

ABD'nin prestijli eğitim kurumlarından Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nin araştırmasında, bilimsel adı "forpus passerinus" olan yaz papağanlarının davranışları incelendi. 

Hakemli dergi Proceedings of the National Academy of Sciences'ta 6 Mayıs'ta yayımlanan çalışmada, genellikle Güney Amerika'da yaşayan bu papağanlarla ilgili 27 yıl boyunca toplanan veriler incelendi. 

Bilim insanları, bu papağan türünde yavruları öldürmenin veya evlat edinmenin yuva bulma ve çiftleşme ihtiyacından kaynaklandığı tespit edildi. Çalışmada şu ifadelere yer verildi:

Yavruların öldürüldüğü durumların çoğu, üreyen bir çiftin, gözde bir yuva alanını ele geçirmeye çalışan başka bir çift tarafından saldırıya uğraması sonucu yaşandı. Aynı durum, erkekler halihazırda yavruya sahip bir dulla çiftleşmek istediğinde de meydana geldi. Fakat dulla çiftleşecek yeni erkeklerin, yavrulara saldırma veya onları evlat edinme ihtimalinin neredeyse aynı olduğunu görmek bizi şaşırttı.

Araştırmanın ortak yazarı Steven Beissinger, Venezuela'nın Guarico eyaletinde 1988'den beri bu papağanları gözlemliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biyologlar,1988-2015'te burada en az 2 bin 700 yuvada yaşananları inceledi. 

Çalışmanın ortak yazarı Karl Berg saldırılarda kuş popülasyonunun da önemli bir etmen olduğunu söyledi. 

Teksas Rio Grande Vadisi Üniversitesi'nden akademisyen, "Nüfus düşükken ortama sevgi ve barış hakim. Ancak yüksek nüfus yoğunluklarına geçildiğine etraf kan gölüne dönüyor" dedi.

Berg, kaynak sıkıntılarının da süreçte etkili olduğuna işaret, "Çevre kaynakları tüm bireylerin üremesine yetmediğinde, alternatif stratejiler aranıyor. Ne yazık ki bunlar arasında masum küçük yavruların öldürülmesi de var" ifadelerini kullandı. 

Bilim insanı, evlat edinme ve yavruları öldürme oranları arasındaki yakınlığa dikkat çekerek şunları ekledi: 

Yavruların öldürülmesinden ziyade evlat edinmenin kabul görmesi çok daha kolay olabilir. Fakat bu, Darwin'in doğal seçilimle ilgili fikirleriyle uyuşmadığından anlaşılması daha zor bir durum. Seçilim değeri sonuçlarının, evlat edinme ve yavruların öldürülmesi arasında neredeyse eşit olduğunu görmek çok ilginçti. Evlat edinme, genleri bir sonraki nesle aktarmanın şiddet içermeyen bir yolu olabilir.

 

Independent Türkçe, Popsci, Phys.org 

DAHA FAZLA HABER OKU