Edward Snowden: Adil bir yargılama olursa ABD’ye dönerim

CBS televizyonuna konuşan Snowden af değil, adil bir yargılama talep ettiğini belirtti

Snowden, ABD hükümetinin adil yargılamayı garantilemediğini belirtti (CBC)

ABD Adalet Bakanlığı, Snowden’ın 17 Eylül’de Permanent Record (Kalıcı Kayıt) başlığıyla anılarını yayımlamasının ardından Snowden’ın gizlilik anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle yeni dava açtığını duyurdu. Öte yandan Snowden, CBS televizyonuna verdiği demeçte adil bir yargılama sağlanırsa ABD’ye döneceğini belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden, 2013’te ABD istihbaratına dair gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle casuslukla suçlanıyordu.

The New Yorker’da yer alan Jill Lepore’nin değerlendirmesine göre, suç teşkil ettiği öne sürülen kitap, eski NSA ve CIA çalışanının ABD hükümetini ilgilendiren telefon ve internet kayıtlarını nasıl The Guardian ve The Washington Post gibi gazetelere sızdırdığına dair yeni bir kavrayış sağlıyor. Lepore değerlendirmesinde, Snowden’ın yeni bir bilgi yayma kültürü oluşturduğunu ifade ediyor. 

Bununla birlikte basına yapılan duyuruda ABD Adalet Bakanlığı, inceleme için istihbarat birimine gönderilmeden yayımlanan kitabın Snowden’ın “imzaladığı sözleşmenin yükümlülüklerini ihlal ettiğini” belirtti. Bakanlığın yaptığı açıklamada Snowden’ın anılarını basan yayıncı kuruluşun da davalılar arasında yer aldığı ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlık ayrıca Snowden’ın daha önce kamuya yaptığı açıklamaların da gizlilik anlaşmasını ihlal ettiğinin altını çizerek kitabın satışından elde edilen tüm gelirin araştırıldığını fakat dağıtımının sonlandırılmayacağını belirtti. 

ABD’nin Virginia eyaletinin doğu bölgesi savcısı Zachary Terwilliger, “İstihbarat bilgisi milletimizi korumalı, kişişel kar amacı için kullanılmamalı. Dava Snowden’ın ona duyulan güveni ihlal ederek herhangi bir maddi kar sağlamadığını garanti edecek” dedi.

Salı günü Twitter’da yaptığı paylaşımda Snowden, “ABD hükümeti anılarıma dava açacağını duyurdu. (...) Bu hükümetin okumanızı istemediği bir kitap” ifadelerini kullandı. 

Rusya’da 2013’ten bu yana geçici oturma izniyle bulunan Snowden CBS’e verdiği demeçte isteğinin “herhangi bir Amerikalıya sağlanması gerektiğini” söyledi. 36 yaşındaki eski NSA çalışanı, “Tabii ki ABD’ye dönmek isterim. Nihai hedefim bu. Fakat hayatımın geri kalanını hapishanede geçireceksem, en azından adil biçimde yargılanmam gerekir. Ve hükümet bu tek talebi sağlamayı reddediyor çünkü kamu yararı savunması olarak adlandırılan şeye erişimi sağlamayacaklar” dedi. 

Moskova, Snowden’ın sığınmasını 2020’ye kadar uzattı. 

The New Yorker'dan ve The Independent'tan yararlanılmıştır

 

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU