Ukrayna'dan dönen Rus askerler arasında cinayet işleme oranı 9 kat arttı

Askeri personelin "kronik ruh sağlığı" sorunlarındaki artış nedeniyle 2023'te toplam 113 aktif Rus askeri mahkum edilmişti

(AFP)

Cepheden eve döndükten sonra cinayet işleyen Rus askerlerinin sayısı, savaş alanında görev yapmaya bağlı "kronik ruh sağlığı" sorunları nedeniyle son iki yılda hızla arttı. 

Moskova'nın yargı departmanından alınan veriler, 2023'te 113 aktif askerin mahkum edildiğini gösterdi. Bu sayı 2022'deki sadece 13 mahkumiyete kıyasla yaklaşık yüzde 900'lük bir artışa işaret ediyor.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı (MoD) yüksek cinayet sayısının kısmen savaşa katılımları nedeniyle affedilen binlerce eski hükümlünün serbest bırakılmasından ve cepheden döndükten sonra travma sonrası stres bozukluğundan kaynaklandığını belirtti. 

Savunma Bakanlığı şöyle açıklama yaptı:

Görevdeki ve emekli Rus askerlerinin işlediği yüksek sayıdaki cinayetler, büyük olasılıkla savaşla bağlantılı kronik kötü ruh sağlığı sorunlarının devam etmesinden kaynaklanıyor. 

Bunlar arasında travma sonrası stres bozukluğu ve savaş alanında şiddete duyarsızlaşma da sayılabilir. Düşük moral ve bıkkınlıktan kaynaklanan uyuşturucu kullanımı ve alkolizm de muhtemelen bu duruma katkıda bulunan faktörler.

Suç işleme ve aşırı şiddet eğilimine sahip eski hükümlülerin toplum içine geri dönmesi de bu durumu daha da kötüleştiriyor.

Bu açıklama, Russia Behind Bars (Rusya Parmaklıklar Arasında) adlı STK'nin Ukrayna savaşına katılımları nedeniyle affedilen 15 bin mahkumun cepheden evlerine döndüğünü belirttiği sırada geldi.

Kuruluş, 2023'te eski hükümlüler hakkında 20'si cinayet ya da cinayete teşebbüs olmak üzere yaklaşık 190 ceza davası açıldığını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir davada eski Wagner üyesi mahkum, affedilmesinin ardından yaşlı bir kadını öldürmek ve tecavüz etmekten 22 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

2022 yazında başlayan Rus mahkumların toplu olarak askere alınması süreci, özel askeri grubu Wagner'in eski başkanı Yevgeni Prigojin tarafından yönetilmişti. 

Fırtına-Z birliğinde görev yapan mahkumlara temiz sicil, tam af ve savaş alanında 6 ay görev yaptıktan sonra evlerine dönme izni teklif edilmişti.

Prigojin, ağustosta bir uçak kazasında ölmeden önce yaklaşık 50 bin Rus mahkumun bu anlaşma kapsamında cepheye gönderildiğini söylemişti. 

Binlerce mahkum ölmüş ancak aralarında şiddet suçlarından hüküm giymiş onlarca mahkum da dahil diğerleri Rusya'ya geri dönmüştü.

Rus ordusu Şubat 2023'te bu uygulamayı devraldı ve programı sıkılaştırarak af hakkını kaldırdı, mahkumların savaşın sonuna kadar askerlik yapmasını sağladı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'na göre Rusya şimdiden 465 bin askerini ve binlerce parça teçhizatını kaybetti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU