Ukrayna asker çağında erkeklerin yeni pasaport başvurusu yapmasını yasakladı

Dışişleri Bakanı, yurtdışında kalmanın yurttaşları anavatana karşı yükümlülüklerinden muaf kılmadığını söyledi

Polonya'nın Varşova kentindeki bir alışveriş merkezinde Ukraynalılar, Ukrayna'nın pasaport hizmet noktasının kapalı kapıları önünde (AFP)

Ukrayna, savaşın vurduğu ülkeyi terk etmek isteyenleri etkileyen yeni bir düzenlemeyle askerlik çağında erkeklerin yurtdışına pasaport başvurusunda bulunmasını geçici olarak yasakladı.

Artık 18 ila 60 yaşındaki erkeklere pasaportlar sadece Ukrayna'da verilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın Kiev'in 18 ila 60 yaşındaki erkeklere yönelik konsolosluk hizmetlerini 18 Mayıs'a kadar askıya aldığını açıklamasından bir gün sonra Ukrayna Dışişleri Bakanlığı çarşamba günü bu düzenlemeleri duyurup açıklığa kavuşturdu. Bakanlık, 23 Nisan'dan sonra alınan başvuruların 18 Mayıs'tan sonra ele alınacağını söyledi.

Kuleba, yurtdışında yaşayanları Rusya'nın 26 aydır süren istilasında askerlik yapmadıkları için eleştirdi. Zorunlu askerliğe tabi erkeklerin yurtdışında yaşamalarına rağmen hâlâ devlet hizmetlerinden yararlanmak istemelerinin tutarsız olduğunu söyledi.

X'te, "Yurtdışında kalmak bir yurttaşı anavatana karşı görevlerinden muaf tutmaz" diye yazdı.

Bakanlık, Ukrayna'ya dönmek istediklerini beyan eden özel bir belge isteyen başvuru sahiplerine büyükelçilik ve konsoloslukların yardım sunması gerektiğini duyurdu.

Bakanlık ayrıca, özel ajansların ve satıcıların artık pasaport başvurularını yürütmesine izin verilmediğini açıkladı. Ukraynalı erkeklerin pasaport başvurularıyla sadece devlet misyonları ilgilenecek.
 

Ukraynalı erkekler
Polonya'nın Varşova kentindeki bir alışveriş merkezinde Ukraynalılar, Ukrayna'nın pasaport hizmet noktasının kapalı kapıları önünde (AFP)


Bakanlık, engelliler dahil sıkıyönetim yürürlükteyken devlet sınırlarını geçmelerine izin verilen yurttaşlar için yeni kurallar dizisinin geçerli olmadığını da ekledi.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski duyuru hakkında yorum yapmadı ancak her gün yaptığı gece konuşmasında "Rus savaş makinesine" karşı koymaktan bahsetti. Zelenski, "Güçlü pozisyonlar ve güçlü eylemler yoluyla mümkün olan en kısa sürede barışa ulaşabilmemiz için her biçimde, her açıdan güce ihtiyacımız var" dedi.

Devlet Başkanı bu ay, Ukrayna'daki seferberlik kurallarını revize eden kritik bir yasayı imzalamıştı.

Yurtdışında yaşayan 18 ila 60 yaşındaki erkekler, Ukrayna konsolosluklarında kayıt belgelerini göstermeden pasaportlarını yenileyemeyecek. Yürürlüğe girecek olan yeni seferberlik yasası, gönüllüleri teşvik etme ve askerlikten kaçanları cezalandırma yoluyla asker sayısını arttırmayı amaçlıyor.

Askerlik çağında tahminen 86 bin Ukraynalı erkek Avrupa Birliği'nde yaşıyor ve savaşın vurduğu ülke, daha donanımlı ve daha büyük Rus ordusu tarafından yürütülen istilaya karşı mücadelede asker sıkıntısı çekerken yüzlerce binden fazlasının da yurtdışında yaşaması bekleniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU