FARC Genel Başkanı Londono: Bizi öldürmelerine rağmen barış yolunda ilerliyoruz

Kolombiya’da FARC Genel Başkanı Londono, silah bırakan FARC mensuplarının öldürüldüğünü söyledi. ‘Bizi öldürmelerine rağmen barış yolunda ilerliyoruz' diyen Londono, eski FARC liderlerinin aldığı silahlanma kararına da tepki gösterdi

Fotoğraf: AA

Kolombiya'da silah bırakan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) eski lideri ve yeni siyasi parti Toplumun Alternatif Devrimci Gücü (FARC) Genel Başkanı Rodrigo Londono, örgütün bazı eski liderlerinin silahlanmasıyla zarar gören barış sürecine ilişkin konuştu.

Yeniden silahlanma kararının arkasındaki eski liderleri ‘Kendi hatalarını gizlemek için bildiri yayınlayan modası geçmiş bir avuç hayalperest’ diye niteleyen Londono, “Bunların ne bir projesi ne de bizim yaptığımız şey üzerinde bir etkileri var. Barış anlaşması imzalayanların yüzde 95'ten fazlası olarak FARC partisine, Kolombiya ve dünyaya sözümüzde duracağımızı bildirdik" dedi.

Silahlanma kararı için ‘bütün çabaların sonuçlarına zarar vermeleri üzücü bir durum’ diyen Londono, Kolombiya’daki tüm kesimleri bu karara karşı çıkmaya çağırdı.

İnsan hakları ve çevre savunucuları da öldürülüyor

Barış anlaşmasından sonra öldürülen eski FARC mensupları için de konuşan Londono, şunları söyledi:

Şu bir gerçek ki silah bırakan FARC mensupları öldürülüyor. Birçok kez söyledim, bizi öldürmelerine rağmen barış yolunda ilerliyoruz. Yalnızca eski FARC mensupları değil, insan hakları ve çevre savunucularını da öldürüyorlar. Bu, iç çatışmanın bir sonucu ve hala üstesinden gelmemiz gereken bir konu.

Hayatımıza kast edeceklerini biliyorduk

Londono, eski FARC mensuplarının öldürülmesinin silahlanma kararı üzerindeki etkisini ise şöyle yorumladı:

Elbette bu ölümler, eski mensupların silahlanma kararını etkiler ama biz barış anlaşmasını imzaladığımızda bunu biliyorduk. Ivan Marquez ve tekrar silahlanma kararını açıkladıkları videoda yer alanlar bunu biliyordu, bunları konuştuk, analiz ettik. Barış anlaşması bizim için varılan bir sonuç değil oldukça karmaşık ve zorlu bir sürecin başladığı bir başlangıç noktasıydı. Kolombiya'da şiddete yol açan aşırı sağ sessiz sakin kalmayacağını, bizim hayatımıza kast edeceğini biliyorduk, bu yeni bir şey değil.

Barış anlaşmasının ardından iktidara gelen hükümeti, ‘Kolombiyalıların barış yolunda ilerlemesine karşı çıkmakla’ suçlayan Londono şu ifadeleri kullandı:

Barış anlaşmasının kimsenin müdahale edemeyeceği kendi ömrü var ve barış anlaşması FARC'ın değil, Kolombiya halkıyla uluslararası toplumun bir mirasıdır. Her geçen gün bu anlaşmayı daha fazla kişi savunuyor. Bütün problemlerin üstesinden gelinebilir, ne kadar çok kişi barışı desteklerse sorunları çözmek daha kolay olur, ki şu anda gerçekleşen de budur.

Londono, Kolombiya'nın Venezuela hükümetini eski FARC liderlerine yardım etmekle suçlamasını fırsatçı bir tutum olarak değerlendiren Londono, şöyle devam etti:

Ben, Venezuela hükümetinin silahlanma kararı alanları desteklemediğine eminim ama burada bazı taraflar bu durumdan faydalanıyor. Bu tarz suçlamalar sorumsuzluktur çünkü Venezuela hükümetini desteklersiniz veya desteklemezsiniz ama bir hükümetin tutunacak hiçbir şeyi olmayan bir grubu (silahlanma kararı alan eski FARC liderleri) destekleyerek ülkesini riske atacağına inanmıyorum. Venezuela hem Chavez hem de Maduro döneminde Kolombiya'daki barış sürecini destekledi. Şimdi niçin birbirimizi öldürmemiz için bunun tam tersi bir projeyi desteklesin.

Partinin adı değişecek

Londono, bazı eski liderlerin silahlanması nedeniyle FARC isminin partinin yapacağı kongreyle değişeceğini söyledi.  Kendisinin de ismin değiştirilmesini önerdiğini belirten Londono, FARC kısaltmasını kullanmak için Toplumun Alternatif Devrimci Gücü anlamına gelen "Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun" adı konulan partinin isminin değişeceğini belirtti. 

Eski militanlardan silahlanma kararı

Kolombiya hükümetiyle FARC arasındaki barış anlaşmasında örgütün başmüzakerecisi Ivan Marquez ve örgütün sembol isimlerinden Jesus Santrich, 29 Ağustos'ta bir grup eski FARC militanının eşliğinde okudukları bildiriyle tekrar silahlanma kararı aldıklarını açıklamıştı.

 

Independent  Türkçe, AA


 

DAHA FAZLA HABER OKU