Meksika Büyükelçiliği baskını sonrası Beyaz Saray'dan uyarı

Sullivan, Ekvador ve Meksika'yı Lahey'e gidebilecek anlaşmazlık için çözüm aramaya çağırıyor

(Reuters)

ABD Başkanı Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı, Beyaz Saray kürsüsünden Ekvador hükümetine sitem etti ve ülkenin Meksika'nın Kito'daki büyükelçiliğine yaptığı baskınla uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğinin söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekvador polisi geçen cuma günü Meksika'ya siyasi sığınma talebinde bulunan eski Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı tutuklamak amacıyla büyükelçiliğe baskın düzenlemişti. Ekvadorlu eski yetkili, siyasi amaçlı olduğunu söylediği yolsuzluk suçlamalarından iki kez hüküm giymişti. Glas baskın sırasında polis tarafından gözaltına alınıp götürülmüştü. 

Jake Sullivan salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Ekvador hükümetinin "ev sahibi devlet olarak uluslararası hukuk kapsamındaki diplomatik misyonların dokunulmazlığına saygı gösterme yükümlülüklerini göz ardı ettiğini" ve "temel diplomatik normların ve ilişkilerin temelini tehlikeye attığını" söyledi.

Olayın, salı günü erken saatlerde Meksikalı yetkililer tarafından yayımlanan güvenlik görüntülerini inceleyen Sullivan, Ekvador polisinin eylemlerinin "yanlış" olduğunu da sözlerine ekledi.

Ekvador'dan bu diplomatik anlaşmazlığa bir çözüm bulmaları için Meksika'yla birlikte çalışmasını istedik ve bu amaçla Amerikan Devletleri Örgütü'nün bu haftaki daimi konsey toplantısını, barışçıl ve diplomatik bir çözüme ulaşılmasını sağlamak üzere memnuniyetle karşılıyoruz.

Meksikalı yetkililer, Ekvador polisi tarafından yapılan baskın sırasında belirsiz sayıda diplomatik personelin yaralandığını söyledi. Büyükelçilik binalarına nadiren ev sahibi ülkenin kolluk kuvvetleri müdahale eder ve bu da genellikle Viyana Sözleşmesi'nin ihlali diye kabul edilir. Meksika'nın Kito Büyükelçiliği Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco, baskın sırasında binadaydı ve polisin girişine direnmeye çalışmıştı. Canseco, gözaltına alınmış ve iddiaya göre operasyon sırasında yere yatırılmıştı.

Ekvador hükümeti, Meksika'nın Glas'a yaptığı sığınma talebinin yasadışı olduğunu ve uygun uluslararası prosedürleri izlemediğini iddia ediyor.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, baskını "uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin alenen ihlali" diye nitelendirmiş ve olay üzerine Ekvador'la resmi diplomatik ilişkilerini sonlandırmıştı.

Meksika Devlet Başkanı, "Dışişleri Bakanına bu otoriter eylemle ilgili bir açıklama yayımlaması, yasal yollara başvurması ve derhal Meksika hükümetiyle diplomatik ilişkilerin askıya alındığını ilan etmesi talimatını verdim" demişti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU