Hüküm giymek Donald Trump'ın seçim umutlarına zarar verebilir

Amerikalıların çoğu "başkanlık dokunulmazlığı" iddialarına katılmıyor ve eski Başkan'ın seçimden önce yargılandığını görmek istiyor

(AP)

Yeni bir ankete göre Donald Trump'ın ikinci başkanlık dönemi umutları, bir ceza davasında mahkum olması halinde zarar görebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Politico/Ipsos'un yaptığı bir ankete göre Trump'ın bir suçtan mahkum olması, seçim hırslarına son vermeyecek olsa da kasımda Joe Biden'la yapacağı rövanş maçındaki şansına zarar verebilir.

Politico'ya göre ankete katılan bağımsızların üçte birinden fazlası, eski Başkan'ın cezai hüküm giymesinin bu yıl içinde Trump'ı destekleme olasılıklarını azaltacağını söyledi.

Bu görüşler, siyasi analistler arasında Trump'ın hukuki sıkıntılarının potansiyel seçmenler nezdinde kendisine zarar vereceği yönündeki genel kanıyı zayıflatıyor. Trump'ın yaşadığı sayısız tartışmaya rağmen bunların hiçbirinin  Cumhuriyetçi takipçileri arasında sahip olduğu derin sadık desteği durduramamış görünüyor.

Trump eski bir başkan olarak yargılanmaktan muaf olması gerektiğini savunmaya çalışmıştı. Bu iddialar ABD Yüksek Mahkemesi dışında neredeyse her mercide reddedilmesine rağmen eski Başkan, hakkındaki sayısız suçlamadan sıyrılmak için bunu öne sürmeye devam etmişti.

Seçmenler eski Başkan'la aynı fikirde değil; ankete göre katılımcıların yüzde 70'i başkanların kovuşturmalardan muaf olması gerektiği fikrini reddediyor.
 


Ayrıca çok daha az kişi (dörtte birinden azı) Yüksek Mahkeme'nin bu konuda adil ve tarafsız bir karar vereceğine güveniyor.

Ankete katılanların yaklaşık yarısı Trump'ın yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'a sus payı ödemekten suçlu olduğuna inandıklarını belirtiyor. Katılımcılar, Demokratların yaklaşık yüzde 86'sı Trump'ın suçlu olduğuna inandıklarını belirtirken, bağımsızların yüzde 54'ü de aynı görüşü paylaşıyor. Cumhuriyetçilerin sadece yüzde 14'ü eski Başkan'ın suçlu olduğuna inanıyor.

Katılımcılara, ABD Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü 2020 seçim soruşturmasında, Mar-a-Lago gizli belgeler davasında ve Georgia eyaletindeki Fulton'da kendisine yöneltilen haraç toplama suçlamalarında Trump'ın suçlu olup olmadığı sorulduğunda da bu rakamlar büyük ölçüde aynı kaldı.

Ankete katılanların yarısından fazlası (yüzde 59) Trump'ın 2024 seçimlerinden önce Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü 2020 seçimlerine hile karıştırma suçlamalarından yargılanmasını istiyor.

Demokrat katılımcıların devasa çoğunluğu (yüzde 90) Trump'ın seçimlerden önce yargılanmasını isterken, bağımsızların yüzde 65'i de bu görüşe katılıyor. Cumhuriyetçiler buna daha az destek verirken, parti içinde bile yüzde 26'lık bir kesim Trump'ın yargılanmasını istediğini belirtiyor. 

Trump için tek iyi haber, ankete katılanların neredeyse yarısının eski avukatı Michael Cohen'in ifadesine güvenmiyor olması.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 48'i Cohen'i güvenilir bulmadıklarını söylüyor. Bu durum, eski Başkan'a karşı açtığı davada Cohen'in ifadesine güvenen Manhattan Bölgesi Başsavcılık Ofisi için bir sorun teşkil ediyor.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 38'i Manhattan Başsavcılığı'nın "büyük ölçüde" Cohen'in ifadesine dayanması halinde davanın daha zayıf olacağına inandıklarını söyledi. Sadece yüzde 26'sı bunun davayı daha güçlü kılacağına inandığını söyledi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU