FBI: 11 Eylül teröristlerine yardım etmekle suçlanan Suudi yetkilinin adı yayımlanacak

Kurban yakınları, yetkilinin isminin açıklanması için aylardır kampanya yürütüyordu

11 Eylül 2001'de kaçırılan uçaklarla gerçekleştirilen saldırılara dair tartışmalar sürüyor (AP)

Washington’la Riyad arasındaki ilişkilerin gergin seyrettiği ve 11 Eylül kurbanlarının ailelerinin baskı yaptığı bir sırada ABD Adalet Bakanlığı, 18 yıl önce uçak kaçırıp terörist saldırıları gerçekleştiren hava korsanlarına yardım ettiği öne sürülen Suudi yetkilinin adını açıklamayı planlıyor.

Kurban yakınları adına yürütülen kampanyanın ardından ilk kez Wall Street Journal tarafından duyurulan karar perşembe günü açıklandı. Donald Trump’tan söz konusu ismi paylaşması için baskı yapmak adına aylardır süren kampanya sırasında yakın zamanda ABD Başkanı’na bir mektup gönderilmiş ve bahsi geçen ismin açıklanmasının “en sonunda tüm hakikati öğrenme ve Suudi Arabistan’dan adaletin sağlanmasında” faydalı olabileceği belirtilmişti.

FBI, ismin “davanın istisnai niteliği” itibarıyla açıklanacağını ve yetkililer tarafından en çok aranan Suudi kişinin kim olduğu bilgisinin paylaşılacağını bildirdi. Ailelerin peşinde olduğu başka bilgilerinse FBI tarafından yayımlanmayacağı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geride kalan 18 yılda Riyad yönetimi, yaklaşık 3 bin kişinin öldürüldüğü saldırılarda rolü olduğuna dair iddiaları yalanlamıştı. Uçaklarla düzenlenen saldırılarda Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon hedef alınmış, kaçırılan uçaklardan bir üçüncüsüyse herhangi bir hedefe çarpmadan önce içindeki yolcuların müdahalesi sonucu Pensilvanya’da bir araziye düşmüştü.

Kurban yakınları son birkaç aydır, FBI’ın 2012 tarihli ve içinde hava korsanlarından ikisine yardım etmiş olabileceği öne sürülen üç kişinin adının yer aldığı 4 sayfalık özet raporu açıklamasını istiyordu. Söz konusu kişilerin, iki hava korsanına Kaliforniya’da sürücü belgesi almalarında, kalacak yer bulmalarında ve diğer bazı meselelerde yardım ettiği iddia ediliyordu.

 

 

Bahsi geçen kişilerden Fehed Sumeyri ve Ömer Beyyumi’nin isimleri daha önce açıklanmıştı. FBI’ya ve Kongre belgelerine göre bu iki kişinin Suudi yönetimiyle bağlantısı olduğu belirtilmişti.

Ailelerin avukatları, ilk olarak 4 sayfalık özetin sansürlenmemiş versiyonunun paylaşılması amacıyla geçen yıl yargı yoluna başvurmuştu.

Bazıları da lobi çabalarında bulunmuş ve bu grup arasında, Washington Post’tan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın geçen yıl öldürülmesinin ardından beklenen ifşaatların yapılması için ısrar ettiği söylenen Kongre üyesi Matt Gaetz gibi Trump’ın arkadaş çevresinden kişiler de yer almıştı. Suudi yönetiminin Türkiye’de yaşanan Kaşıkçı cinayetine karıştığı iddia edilmişti.

ABD Başkanı, bu cinayete ve Suudi Arabistan’ın Yemen’deki kanlı savaşa müdahil olması nedeniyle ABD Kongresi’ndeki öfkeli parlamenterlerin yaşadığı huzursuzluğun büyümesine rağmen Riyad yönetimiyle güçlü bağları genelde korumaya çalışmıştı.

Trump, Suudi Arabistan’ı önemli bir müttefik olarak görüyor ve bu ülkenin satılan büyük çapta silahlara göz kulak olacağını söyleyerek satış fikrini pazarlamaya çalışıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU