Gazzeli Ahmed, İsrail saldırılarında 103 akrabasını kaybettiğini söyledi

Kızlarını kaybetmenin acısını yaşayan Filistinli adam hislerini "rüyadaymışım gibi" ifadesiyle anlatıyor

Filistinli bir adam yıkılmış caminin üzerinde (AP)

Filistinli bir adam İsrail'in Gazze'ye yönelik aralıksız bombardımanında aralarında üç kızının da bulunduğu 103 akrabasını kaybettiğini söyledi.

Ahmed Ghuferi, 8 Aralık'ta ailesinin Gazze'deki evine İsrail füzesi isabet ettiğinde 80 km uzakta, işgal altındaki Batı Şeria'nın Eriha kentindeydi.

Ahmed, amcasının evine yapılan büyük bir bombalı saldırıda eşi ve üç kızı öldüğünde eşi Şirin'le telefonda konuşuyordu.

BBC'ye, "Öleceğini biliyordu" dedi. 

Bana yapmış olabileceği her türlü kötülük için onu affetmemi söyledi. Ona bunu söylemesine gerek olmadığını söyledim. Ve bu aramızdaki son konuşmaydı.

Ahmed'in annesi ve 4 erkek kardeşi saldırıda ölen 100'den fazla kişi arasındaydı ve cesetlerin bir kısmı hâlâ enkaz altında. Hayatta kalanlara göre en yaşlı kurban 98 yaşında bir kadınken, en genç kurban saldırıdan sadece 9 gün önce doğmuştu.

Ahmed çocuklarının alelacele yapılan cenaze törenlerine katılamadı ve hâlâ bu kayıpla başa çıkmaya çalışıyor. Geçen hafta, yaşasaydı iki yaşına basacak en küçük kızının doğum gününü kutladı.
 

Refah

İsrail'in Refah'ta Shaheen ailesinin evine düzenlediği saldırının ardından Filistinliler hayatta kalanları kurtarıyor (AP)​​​​​


Ahmed, yayın kuruluşuna, "Kızlarım benim küçük kuşlarım. Kendimi bir rüyada gibi hissediyorum. Başımıza gelenlere hâlâ inanamıyorum" dedi.

Komşuları Ahmed'e, girişe bir füze isabet ettikten sonra ailesinin yakındaki amcasının evine koştuğunu söyledi. 

15 dakika sonra bir savaş uçağı o evi vurdu.

Ahmed'in hayatta kalan akrabalarından Hamid Ghuferi, BBC'ye, saldırılar başladığında sadece tepeye kaçanların hayatta kaldığını söyledi.

Orası bir ateş kuşağıydı. Bizimkinin yanındaki 4 eve de saldırılar oldu.

Her 10 dakikada bir başka bir evi vuruyorlardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel sağlık bakanlığına göre, İsrail'in Hamas militanlarına karşı Gazze'de aylardır sürdürdüğü misilleme saldırısında en az 30 bin Filistinli öldürüldü. Saldırı kıyı anklavının büyük bölümünü yok etti ve milyonlarca insanı açlığın eşiğine getirdi.

İsrail saldırısı Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği ve 1200 İsraillinin ölümüne yol açan terör saldırısının ardından başlamıştı. Örgüt aynı zamanda çoğu halen tutsak olan 253 kişiyi de rehin almıştı.

Öte yandan BM, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a saldırmasının kuşatma altındaki bölgeye yardım ulaştırılmasının "tabutuna çivi çakmak" anlamına geleceği uyarısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'nin en güneyinde yer alan ve 2,3 milyonluk nüfusun 1,5 milyon kadarının sığınmacı olduğu kente yönelik uzun süredir tehdidinde bulunulan topyekün saldırının, kentte yaşayanlar için "sadece dehşet verici olmakla kalmayacağını", aynı zamanda "yardım programlarının tabutuna son çiviyi çakacağını" söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden pazartesi günü yapılan açıklamaya göre İsrail ordusu Refah'a yönelik ikili istila ve tahliye planını İsrail savaş kabinesine sundu.

Kamuoyuna açıklanmayan planın sunulması, İsrail'in en yakın müttefiki ABD'nin ve daha geniş uluslararası toplumun protestolarına rağmen güney kentindeki operasyonları ilerletme niyetinin sinyalini verdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU