İsrail, Batı'nın iki devletli çözüm baskısına direniyor

Borrell, Batı Şeria'nın patlamanın eşiğinde olduğunu, en-Nasır kompleksinin askeri kışlaya dönüştüğünü vurguladı

Filistinliler dün, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Deyr el-Belah'ta İsrail saldırısında yıkılan bir evin enkazı altında hayatta kalanlar için arama çalışmaları yürüttü. (EPA)

İsrail, iki devletli çözümü Filistinlilerle 75 yıldır devam eden ve Gazze'deki savaşa yol açan anlaşmazlığı çözmenin tek yolu olarak kabul etmesi yönündeki birçok uluslararası baskıya rağmen dün akşam tutumundaki ısrarını yineledi. Tel Aviv yönetimi, Filistin devletinin tek taraflı tanınmasına karşı olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Hükümetin kararı, İsrail'in Filistinlilerle kalıcı bir çözüme ilişkin açık uluslararası emirleri reddettiğini, böyle bir düzenlemeye ancak iki taraf arasında önkoşul olmaksızın doğrudan müzakere yoluyla ulaşılabileceğini açıkça ortaya koyuyor.”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Münih Güvenlik Konferansı'na (MSC) katılımı sırasında, İsrail'in güvenliğini garanti altına alacak bir Filistin devletinin kurulması yönünde ilerlemenin acil gerekli olduğunu vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Münih'te üç gün süren diplomasi trafiğinde, ABD’li ve Avrupalıların İsrail'e Filistin devletiyle ilgili müzakereleri kabul etmesi yönünde artan baskısına tanık olundu. Batı ülkeleri, Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly'nin İsrail'in tutumunu anlatırken kullandığı ifadeye göre uyum sağlayabilecekleri bir ortakları olmadığı sonucuna vardılar.

Diğer yandan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell dün yaptığı açıklamada, Batı Şeria'daki durumun, İsrail ile Filistinliler arasında barışı tesis edecek sürdürülebilir bir çözüme ulaşmanın önünde büyük bir engel teşkil ettiğini söyledi. MSC’de yaptığı açıklamada, “Batı Şeria kaynıyor. Daha büyük bir patlamanın eşiğinde olabiliriz” dedi.

Gazze'de Filistin Kızılayı medya sorumlusu olan Nebal Fersah, İsrail güçlerinin Han Yunus'taki en-Nasır Tıp Kompleksi'ni askeri kışlaya dönüştürdüğünü söyledi.

Fersah, Arap Dünyası Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada İsrail güçlerinin tüm sağlık personelini gözaltına aldığını, kelepçelediğini ve darp ettiğini, ardından 70 kişiyi tutukladığını kaydetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU