Amerikan basınına konuşan Hamas komutanı: "Tüm Filistin yanımızda"

25 yaşındaki militan "Ben ölürsem yerime başkası geçecek" dedi

ABD istihbarat servisleri, Gazze savaşının başından beri Hamas militanlarının yüzde 20 ila 30'unun öldürüldüğünü öne sürmüştü (Reuters)

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CBS'in görüştüğü Hamas komutanı, İsrail'in Gazze'deki operasyonlarının Batı Şeria'da örgüte katılma taleplerini artırdığını söyledi.

Gerçek kimliğini paylaşmayan ve kendisini Ebu Abed olarak tanıtan komutan, Hamas'a 9 yıl önce 16 yaşındayken katıldığını belirtti.

Bu 9 yılın yarısını İİsrail'in farklı hapishanelerinde geçirdiğini söyleyen Abed, Hamas'a militan kazandırmak için faaliyetler yürüttüğünü ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

25 yaşındaki komutan, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarının Batı Şeria'daki Filistinlilerden büyük tepki topladığını ve birçok kişinin Hamas'a katılmak istediğini söyleyerek "Tüm Filistin halkı Hamas'ın yanında" dedi. 

Hamas'ın operasyonlarda hiçbir sivili öldürmediğini savunan Abed, çatışmalarda Filistinli sivillerin öldürülmesinden pişmanlık duyup duymadığı sorulduğundaysa "Bu durumdan hoşnut değiliz fakat silahlı mücadele böyledir" ifadelerini kullandı.

Filistinlilerin yıllar boyunca işgal altında yaşadığını ve İsrail'in kayıplarının bunun yanında bir anlam ifade etmediğini öne süren Abed, "Biz her gün ölüm görüyoruz. İsrail'in kaç kaybı var? Bin ya da 2 bin. Bu hiçbir şey" dedi.

Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampında 9 Şubat'ta yapılan söyleşide Hamas komutanı, savaşın İsrail'in tüm askeri operasyonlarını sonlandırmasıyla biteceğini belirterek şu ifadeleri kullandı: 

Ancak İsrailliler topraklarımızdan çıktığında ölümler ve acılar sona erecek. Ama burada kalmaya karar verirlerse biz de savaşmaya devam edeceğiz. Ben ölürsem yerime başkası geçecek.

Söyleşiyi yapan Amerikalı gazeteci Debora Patta, röportaj noktasına götürülürken farklı araçlara bindirildiğini ve Hamas üyesiyle bir binanın çatı katında konuştuklarını yazdı

Patta, röportaj boyunca saldırı tüfekli iki Hamas militanının Abed'in yanında durduğunu, bu kişilerden birinin sürekli aşağıdaki sokakları gözetlediğini belirtti.

Muhabir ayrıca Abed'in dışardan görünmese bile ceketinin cebinde bir tabanca taşıdığını ifade etti.

Gazeteci, söyleşinin bir noktasında Abed'in "İşimiz bitti mi? Bölgede uçaklar var" diyerek röportajı durdurduğunu bildirdi.
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 12 bin 300'ü çocuk, 8 bin 400'ü de kadın 28 bin 775 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 68 bin 552'ye yükseldi. 

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te savaşın başından beri İsrail güçleriyle yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 395 Filistinli öldürüldü.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 572'si asker en az 1400 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, CBS News, AA

DAHA FAZLA HABER OKU