ABD'ye en çok ihracat yapan ülke 21 yıl sonra değişti

Trump'ın hamlesi etkisini gösterdi

Pandemi döneminde tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar Amerikan şirketlerini yakın coğrafyalarda üretim yapmaya yöneltmişti (Reuters)

Meksika, 21 yıl sonra Çin'i geride bırakarak ABD'ye en çok ürün ihraç eden ülke oldu.

ABD Sayım Bürosu'nun çarşamba günü açıkladığı resmi verilere göre, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 4,6 artan Meksika'dan toplam ithalat 475,6 milyar dolara ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'den yapılan ithalatsa bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında azalarak 427,2 milyar dolara geriledi.

ABD'nin toplam ithalatında Çin ürünlerinin payı da 2023'te yüzde 13,9'a geriledi. Bu rakam 2004'ten bu yana ölçülen en düşük oran olarak kayıtlara geçti.

2022'de Çin ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 16,3'tü.

Çin'den yapılan ithalatın düşmesindeki temel sebeplerden biri, Donald Trump döneminde ABD'nin ekonomisini Pekin'den ayrıştırma çabaları.

Meksika'nın Çin ürünlerinden doğan bu boşluğu doldurmaya talip olması ve Çin'den ayrılmak isteyen şirketler için alternatiflerden biri haline dönüşmesi de Orta Amerika ülkesini ABD'nin en büyük ticari ortağı konumuna getirdi.

Boston'daki Northwestern Üniversitesi'nde tedarik zinciri yönetimi üzerine çalışmalar yürüten Nada Sanders, "Üretimin ülke içine taşınması kesinlikle ticareti değiştiriyor. Onlarca yıldır ilk kez Meksika, Çin'i geçerek ithal ürünlerin ana kaynağı oldu. Boşluğu doldurdular ve yavaşça büyüyorlar. Meksika'nın yanı sıra, Hindistan, Vietnam, Polonya, Endonezya ve Romanya da bu boşluğu dolduran ülkeler oldu" ifadelerini kullandı.


ABD'nin toplam ithalatının yüzde 21,6'sını Çin'de yaptığı 2017 ticari ilişkilerde zirve yılı olmuştu. O dönem Pekin ve Washington arasında siyasi rekabet sürse de, her iki ülke de ticari bağlara zarar vermeyecek bir anlayışla ilişkileri yürütüyordu.

Ancak Trump'ın başkanlığıyla birlikte ABD-Çin ilişkilerinde ticaret savaşı başlamış, her iki ülke de birbirlerine uyguladıkları gümrük tarifelerini artırma yoluna gitmişti.

Üç yıl önce imzalanan ABD-Meksika-Kanada Ticaret Anlaşması'yla birçok ürünün gümrük vergilerinden muaf tutulması da Meksika'yı ticarette öne çıkaran faktörlerden biri oldu.

Ancak bazı Çinli üreticilerin anlaşmadan faydalanmak için Meksika'da fabrikalar kurduğu ve buradan ABD'ye ihracat yaptığı belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, El Pais, AP

DAHA FAZLA HABER OKU