Moskova'daki Hindistan Büyükelçiliği'nde çalışan "Pakistan casusu" tutuklandı

Polis, şüphelinin Pakistan'a gizli bilgi sağlama "suçunu itiraf ettiğini" açıkladı

(Reuters)

Moskova'daki Hindistan Büyükelçiliği'nde çalışan bir kişi, Pakistan istihbarat teşkilatı için casusluk yaptığı iddiasıyla polis tarafından tutuklandı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı adına Rusya'da çalışan Satendra Siwal, Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinin Meerut kentinde gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uttar Pradeş Terörle Mücadele Ekibi (Anti-Terrorist Squad/ATS), şüphelinin Pakistan'ın istihbarat teşkilatı ISI'la gizli bilgileri paylaşmanın da aralarında yer aldığı, Hindistan karşıtı faaliyetlere karıştığının iddia edildiğini belirtti.

Pakistan'ın ISI yöneticilerinin, Hindistan Dışişleri Bakanlığı çalışanlarını Hindistan ordusuyla ilgili sırları sızdırmaları için mali teşviklerle kandırdığına dair yetkililerin bilgi aldığı iddia ediliyor. Siwal 2021'den beri Moskova'daki Hindistan Büyükelçiliği'nde çalışıyor.

The Indian Express'in haberine göre polis yaptığı açıklamada şöyle belirtti:

ATS bu bilgiyi ilerletti ve elektronik gözetim ve kanıt toplama yoluyla Satendra Siwal'ın... bu işe karıştığı tespit edildi.

Siwal'ın para karşılığında ordu ve askeri faaliyetler hakkında Pakistan'a gizli bilgiler sağladığı iddia ediliyor.

Polis, şüphelinin "kendisi tarafından gönderilen bilgiler hakkında tatmin edici cevaplar" verememesi üzerine gözaltına alındığını ve daha sonra yapılan sorgulamada "suçunu itiraf ettiğini" açıkladı.

ATS, operasyon sırasında eşyalarına el konduğunu ve bunlar arasında iki cep telefonu, kimlik belgeleri ve 600 Rs (yaklaşık 220 TL) yer aldığını belirtti.

Şüpheli hakkında Devlet Sırları Yasası uyarınca dava açıldı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Siwal'ın tutuklanmasından haberdar olduğunu ve davada soruşturma makamlarına destek sunmaya devam edeceğini belirtti.

Geçen yıl, 17 yıldır Hindistan'da vatandaş olarak yaşayan Pakistan kökenli bir kişi casusluk suçu isnat edilerek tutuklanmıştı.

Yerel basında çıkan haberlere göre 53 yaşındaki Labhshankar Duryodhan Maheshwari, Pakistanlı ajanların Hindistan'a ait bir SIM karta erişmesine yardım ettiği iddiasıyla tutuklanmıştı. SIM kartın Hintli savunma personelinin askeri okullardaki çocuklarının telefonlarını hacklemek için kullanıldığı belirtilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU