Pekin-Riyad yakınlaşması mercek altında: "Şi Cinping doların egemenliğine meydan okuyor"

Kasımda iki ülke arasında swap anlaşması imzalanmıştı

Suudi Arabistan, geçen aylarda BRICS'e katılmak için resmi davet almıştı (AA)

Birleşik Krallık merkezli Telegraph gazetesi, son dönemde Çin'le Suudi Arabistan ilişkilerin yaşanan yakınlaşmayı mercek altına aldı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in geçen aralıkta Suudi Arabistan'a yaptığı ziyareti masaya yatıran gazete, Çin liderinin ABD'nin Ortadoğu'daki en eski müttefiklerinden birini Doğu'ya doğru çekmeye çalıştığını ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın da buna açık olduğunu yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Şi Cinping doların küresel egemenliğine meydan okumak istiyor" diyen gazete, bunu yapmanın yollarından birinin petrol ve gaz ticaretini Çin yuanı kullanarak yapmak olduğuna dikkat çekti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan 1974'ten bu yana dolar karşılığında petrol satıyor.

Ancak ülkenin en büyük ticari ortağı Çin'e yuan karşılığı satış yapılmasına ilişkin görüşmeler son dönemde hız kazanmış durumda. 

Kasımda iki ülke arasında imzalanan 50 milyar yuanlık (yaklaşık 7 milyar dolar) swap anlaşmasına dikkat çeken Telegraph, Çin'in petrol ve gaz ticaretini kendi para birimiyle yapması durumunda buna yaptırım uygulanamayacağını vurguladı.


Fransa merkezli yatırım bankası Natixis'in Asya Pasifik şef ekonomisti Alicia Garcia-Herrero, konuyla ilgili, "Bu Suudilerin yuan kullanmaya gönüllü olduklarını gösteren bir sinyal" diye konuştu.

Gazete, Çin'in bu yolla ABD'yle olası bir çatışma halinde dahi enerji güvenliğini sağlayabileceğine dikkat çekti.

Asya Toplum Politikaları Enstitüsü'nden araştırmacı Christopher Vassallo, "Bu durum, doları döngüden çıkarır. Çin, Suudi Arabistan'dan belli miktarda petrol satın almak isterse kendi para birimini kullanabilir. Pekin, Washington'ın Rusya'nın dolar rezervlerine uyguladığı yaptırımları gördü. Dolar, Rusya için kullanışlı olmamıştı" ifadelerini kullandı.

Haberde, Rusya'nın Çin'e yaptığı petrol ve gaz sevkıyatlarında yuan kabul ettiği ve bu durumun Suudi Arabistan'ı da baskı altına aldığı ifade edildi.


Independent Türkçe, Telegraph, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU