Libya Temsilciler Meclisi, Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Geçici Ulusal Birlik Hükümeti’nin ülkenin batısındaki Hamada el-Hamra petrol sahasına ilişkin imzaladığı yatırım anlaşmasının ‘meşru olmadığını’ öne sürerek söz konusu anlaşmayı ‘şüpheli ve siyasi nitelikte’ olarak vurguladı.
Meclis pazar akşamı yaptığı açıklamada, hükümeti sahanın yüzde 40’ını İtalyan Eni Şirketi, Türk Enerji Şirketi ve Fransız Total Şirketi de dahil olmak üzere şirketlerden oluşan bir konsorsiyuma vermeyi planladığı yönünde ithamda bulundu.
Bu bağlamda ilgili ülkelere, ülkenin içinde bulunduğu koşulları ‘topraklarının zenginliğini yağmalamama ve yolsuzluk anlaşmaları yapılması uğruna istismar etmeme’ uyarısında bulundu. Düzenleyici ve yasal otoritelere ‘ülkenin zenginliğini yağmalamaya yönelik planlara karşı mücadele etme’ ve ‘tüm ulusal güçlere sorumluluklarını üstlenme’ çağrısı yaptı.
Arap Körfez Petrol Şirketi’ne bağlı Hamada el-Hamra petrol sahası günde yaklaşık sekiz bin varil petrol üretiyor. Başkent Trablus’un batısındaki Zaviye rafinerisinde 380 km uzunluğundaki ham taşıma hattıyla rafine ediliyor.
Fotoğraf Altı: Ulusal Birlik Hükümeti, Dibeybe’nin Trablus’taki finans piyasasının yeniden açılış törenine katılımına ilişkin görüntüleri servis etti.
Ulusal Birlik Hükümeti, Dibeybe’nin Trablus’taki finans piyasasının yeniden açılış törenine katılımına ilişkin görüntüleri servis etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dibeybe pazartesi günü yaptığı açıklamada, başkent Trablus’taki Libya finans piyasasında hisse senedi ticaretinin dokuz yıllık bir aradan sonra yeniden açılmasının, hükümetinin ‘istikrar’ elde etmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında alınan bir karar olduğunu vurguladı.
Bu adımın, ‘piyasanın son yıllarda yaşadığı ve durmasına neden olan zorlukların aşılmasının ardından, devlet ekonomisi üzerindeki yükün hafifletilmesine katkı sağlayacağını’ söyledi. Hükümetine, ‘borsanın görevini gereği üzerine yerine getirebilmesi ve küresel piyasaların saflarında yer alabilmesi için tam destek vereceği’ konusunda söz verdi.
Dibeybe pazar akşamı Trablus’ta Libya’nın 72’inci Bağımsızlık Günü kutlamalarına katıldı. ‘Ülkenin adil ve açık bir siyasi süreç tesis eden kalıcı bir anayasaya olan ihtiyacını’ vurguladı. Dibeybe açıklamasında “Başarılı seçimlere giden yol istikrardan ve istikrar da anayasadan geçer” dedi.
Konuşmasında ‘halkın iradesinin, anayasanın ve seçimlerin yaklaşık üç milyon Libyalı tarafından ifade edildiğini’ vurgulayan Dibeybe, “Ülkede yaşanan olaylardan sonra istikrarı korumak, istikrarı sağlamaktan daha zor” ifadelerini kullandı.
Dibeybe açıklamasının devamında ‘tüm Libyalıların onurlu bir şekilde yaşam, eğitim ve sağlık sistemi gibi birçok alanda yüksek kaliteli hizmet alma hakkına sahip olduğuna’ dikkat çekti.
Yerel medya, Dibeybe’nin pazar akşamı Beni Velid şehirdeki Warfalla Kabile Konseyi ile yaptığı toplantıda bazı vatandaşların devrik lideri Muammer Kaddafi’nin dönemini simgeleyen yeşil bayraklar açmasının ardından şehrin bazı isimleri arasında sözlü münakaşalar yaşandığını aktardı.
Görüntülerde, Dibeybe’nin muhafızları ve arkadaşları durumu kontrol altına almak için müdahale etmeden önce, şehrin ileri gelenlerinin konuşması sırasında Dibeybe’yi boykot ettiği ve ona saldırdığı gözler önüne serildi.
Warfalla Kabile Konseyi Başkanı Akile, Dibeybe’ye “Hükümetiniz altında silahlı oluşumlar bize saldırıyor” dedi ve idari sınırlar içerisinde konuşlanmış her türlü oluşumun kaldırılmasını ve Sedade bölgesinin Beni Velid Askeri Bölgesi’ne devredilmesini istedi.
Mısrata’dan silahlı bir grubun ‘mevcut hükümet yönetimindeki tarım hasadına saldırdığını ve hesap vermeksizin üretime el koyduğunu’ kaydetti.
Warfalla Kabile Konseyi’nden bir kaynak, Dibeybe’ye ‘hükümetiyle çalışılmaya devam edilmesi için konseyin tavsiyelerini değerlendirmesi için iki gün’ verildiğini bildirdi.
Kaynak, yerel basına yaptığı açıklamada, konseyin ülkenin batısındaki Mısrata şehrinden gelen ve şeyhlerin de dahil olduğu bir heyetin önceden koordinasyon sağlanmadan orada bulunmasına şaşırdığını söyledi. Ayrıca Dibeybe’nin şeyhlerden biriyle yaşanan sözlü münakaşanın ardından toplantıyı hemen terk ettiğini belirtti.
Ulusal Birlikte Hükümeti’ne bağlı kuvvetlerin Genelkurmay Başkanı Muhammed el-Haddad, ‘sömürgecinin anavatanda karada, denizde ve havada gizlendiğini, fitne ve bölücülüğe karşı mücadele edilmesi gerektiğini’ belirtti.
Ülkenin bağımsızlığının yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlamada, mevcut durumu ‘istikrarsız’ olarak tanımladıktan sonra, ‘askeri kurumun üyelerini kurumu yeniden inşa etmeye ve bireylerin verimliliğini ve kapasitesini artırmak için çalışmaya’ çağırdı. Milletin birlik ve istikrarının sağlanması için askeri kurumun birleştirilmesinin gerekli olduğuna dikkat çekti.
İstikrar Hükümeti’nin Başkanı Usame Hammad, Temsilciler Meclisi ve Ulusal Ordu liderliğinin Birleşmiş Milletler misyonunun planlarına karşı olduğunu vurguladı.
Hammad pazar akşamı ülkenin doğusundaki Bingazi’de düzenlenen bağımsızlık anma törenine katılımı sırasında, BM misyonunu da ‘bazı büyükelçiler ve diplomatlar aracılığıyla egemenliği ve bağımsızlığı baltalamakta ısrar etmekle’ suçladı. Misyonun yaptığı şeyin ‘bağımsızlığa aykırı olduğunu ve başta şehitlerin şeyhi Ömer El-Muhtar olmak üzere şehitlerin kanının boşa gitmesine neden olduğunu’ belirtti. Libyalılara ‘bağımsızlıklarını dış müdahaleden ve şüpheli gündemleri empoze etme girişimlerinden uzak tutma’ çağrısında bulundu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.