20 rap şarkıcısından Türkiye'nin "Olay"larına "Susamam" tepkisi

Türk rap dünyasının ünlü isimleri, 15 dakikalık bir şarkıda toplandı. 'Eleştirel protest rap' tarzında yayınlanan müzik klibi, kısa sürede sosyal medyanın ana gündemi oldu

Rap müzik dinleyicilerinin yaklaşık 15 yıldır tanıdığı Şanışer'in ismi 6 Eylül sabahı tüm Türkiye'ye yayıldı. 

Asıl adı Sarp Palaur olan müzisyenin, 17 rapçiyle biraraya gelerek yaptığı "Susamam" adlı şarkı 24 saat dolmadan, YouTube'da 1 milyon izlemeye ulaştı. 

14 dakika 54 saniye süren şarkıda müzisyenler sırasıyla, Doğa, Kuraklık, Hukuk, Adalet, Türkiye, İstanbul, Eğitim, Sorgulamak, Kadın Hakları, Hayvan Hakları, Gurbet, İntihar, Faşizm, Sokak, Trafik başlıklarıyla ayrılan bölümlerde eleştirilerini seslendiriyorlar. 

Şarkıda Şanışer’e Fuat, Ados, Hayki, Server Uraz, Beta, Tahribad-ı İsyan, Sokrat St, Ozbi, Deniz Tekin, Sehabe, Yeis Sensura, Aspova, Defkhan, Aga B, Mirac, Mert Şenel ve Kamufle adlı sanatçılar eşlik etti.

Sarp Palaur, daha önce yaptığı açıklamada yeni şarkıyı bir sosyal sorumluluk projesi olarak adlandırmış, ‘Susamam’ etiketiyle basılan tişörtlerinden satışından elde edilen gelirin köy okullarına bağışlanacağını açıklamıştı.

Şanışer ile aynı günde Ezhel lakaplı Ömer Sercan İpekçioğlu “Olay” adlı rap şarkısını, Ceza lakaplı Bilgin Özçalkan ise Komedi v Dram adlı şarkısını yayınladı. 
 


Ezhel’in klasik protest rap türündeki  “Olay” şarkısı, Gezi protestoları gibi toplumsal olaylardan, Çorlu tren kazasına, silah ticaretinden 15 Temmuz darbe girişimine, Rıza Zarrab davasından kadın cinayetlerine, eğitim müfredatından Evrim Teorisi'nin kaldırılmasından Facebook'un güvenlik skandalına kadar gündemin ilk sıralarında yer etmiş bir çok olaya ait görüntülere yer veriyor.

Kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturan şarkılara birçok gazeteci ve sanatçıdan da destek geldi. Şarkı hakkında 10 saat içinde 100 bine yakın tweet atılırken, bazı kullanıcılar klibi ‘Türk rap tarihinde bir devrim’ olarak niteledi.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU