Javier Milei'den ters köşe: Arjantin ekonomisinin yeni kaptanı ihtiyatlı reformist Luis Caputo

Umut Berhan Şen Independent Türkçe için yazdı

Arjantin'in çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı Javier Milei, seçimleri kazanmadan önce son derece radikal kararları hayata geçireceğini seçmene haykırıyordu.

Bunlar arasında en dikkat çekenleri, "merkez bankasını kapatma", "peso yerine ABD doları kullanma", "Güney Amerika ortak pazarından çıkma" söylemleriydi.

Ancak görünen o ki, bu söylemleri hayata geçirmek reel politik düzlemde pek mümkün değil.

Bu nedenle de Javier Milei gibi aşırı sağcı ve devletin tamamen minimize edilmesini savunan koyu bir liberteryen lider bile, Luis Caputo gibi reformist ve pragmatist ve oldukça esnek bir liberali göreve çağırabildi.

Luis Caputo zaten ekonomiye yabancı bir isim değil.

Hatırlayalım: Luis Caputo, Arjantin'de önceki dönem, Mauricio Macri'nin hükümetinde Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Luis Caputo Arjantin'de tanınmış bir ekonomi profesörü olmasının da ötesinde birçok uluslararası finans kuruluşunda oldukça kritik görevlerde bulunduktan sonra maliye bakanlığı görevine getirilmiş ve görevde kaldığı 1,5 yıllık zaman diliminde (10 Ocak 2017-14 Haziran 2018) kademeli geçiş sürecinde finans açığını kapatmak ve kamu mali dengesini sağlamak için yoğun çaba sarf etmişti.

Zaten önceki dönemde de Mauricio Macri tarafından tercih edilmesinde uluslararası finans konusundaki mesleki derinliği ve Wall Street'teki uluslararası finans çevreleriyle olan ilişkileri önemli etkenler olmuştu.

Kuşkusuz bu etkenler Luis Caputo'nun tekrar eski görevine dönmesinde oldukça etkili oldu.

Unutmamak gerek; maliye bakanlığı görevinden sonra Luis Caputo'nun sadece üç aylığına merkez bankasının başına geçmesi ciddi bir güvensizlik ortamına denk gelmişti.

Bu esnada ilk olarak, riskli bir karar alıp faiz oranını yüzde 20 artırmıştı.

Bunun sonucu olarak, merkez bankasının kısa vadeli peso cinsinden borçlarında ciddi azalma görülmüştü.

Ayrıca 14 Haziran 2018'de göreve geldiğinde merkez bankasının 45 milyon olan dolar rezervleri, 25 Eylül 2018'de görevi bıraktığında 49 milyon dolara ulaşmıştı.

Arjantin'in hisse senetleri ve tahvilleri de Caputo'nun istifası sonrası ciddi düşüş yaşamıştı.

Kuşkusuz, Javier Milei de artık Arjantin ekonomisinin kritik bir eşikte olduğunun farkında.

Zira bu nedenle uluslararası piyasa hareketlerine süratli refleks gösterebilecek ve rüştünü daha önce ispat etmiş bir pragmatist ekonomisti, bir nevi finans şövalyesi olarak göreve getirmek zorunda kaldı.

Bakalım Arjantin ekonomisi bunun sonuçlarını en azından orta vadede alabilecek mi? 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU