Elon Musk, Twitter'dan reklamlarını çeken şirketlere küfretti

"Bana parayla şantaj yapmaya kalkmayın"

Teknoloji milyarderi Elon Musk, ABD'de katıldığı bir toplantıda, Twitter'ı boykot ederek reklamlarını çeken dev firmalara küfürle yanıt verdi. 

Musk, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın çarşamba günü düzenlediği DealBook Summit etkinliğine katıldı. 

Moderatör Andrew Ross Sorkin, söyleşide Musk'ın 16 Kasım'da attığı tweet üzerine Yahudi düşmanlığıyla eleştirilmesine ve büyük firmaların Twitter'dan reklamlarını çekmesine işaret etti. 

Sorkin, Musk'ın 27 Kasım'da düzenlediği İsrail ziyaretinin, bu tepkilerin ardından bir "özür turu" olarak değerlendirilebileceğini de belirtti.   

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk ise bunun üzerine şirketlerin hamlesine dair "Reklam vermeyin. Eğer bana reklam ve parayla şantaj yapacaksanız, gidin kendinizi b**erin" dedi. 

Musk, küfürlerinin ardından "Hey, Bob" diyerek, Twitter'dan reklamlarını çeken Walt Disney'in icra kurulu başkanı Bob Iger'a da seslendi. 

Öte yandan Musk'ın aynı söyleşide küfürlü çıkışından önce tepki toplayan tweeti için özür dilemesi de dikkat çekti.

Elektrikli otomobil devi Tesla'nın CEO'su, paylaşımına dair "Platformda şimdiye dek yaptığım en aptalca şeylerden biriydi. Özür dilerim" dedi.

Musk ayrıca İsrail ziyaretinin bu paylaşımdan önce planlandığını ve meseleden bağımsız olduğunu savundu.
 


Teknoloji milyarderi, Twitter'da 16 Kasım'da @breakingbaht adlı kullanıcının "Yahudi toplumunun beyazlara karşı nefretle hareket ettiğini" öne sürdüğü gönderisine, "Gerçeği söyledin" diye yanıt vermişti. Musk daha sonra ABD merkezli İftira ve Karalamayla Mücadele Birliği'ni (ADL) de eleştiren paylaşımlar yapmıştı. 

Bunun ardından başlayan tartışmada Beyaz Saray da Musk'ı eleştirerek "Yahudi düşmanlığını teşvik ettiğini" savunmuştu. 

Reklam boykotu

ABD merkezli kâr amacı gütmeyen medya analizi grubu Media Matters'ın 16 Kasım'da yayımladığı raporda, Twitter'da Coca Cola, IBM ve Apple gibi dev firmaların reklamlarının, Nazi yanlısı paylaşımlarla birlikte yayımlandığı savunulmuştu. 

Musk, Media Matters'a 21 Kasım'da dava açarken, söz konusu firmalar da reklamlarını platformdan çekmişti. ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times'ın aktardığına göre firmaların bu hamlesiyle platform 75 milyon dolara yakın kayba uğrayabilir
 


İsrail gezisi ve Hamas'tan çağrı

Musk, İsrail'in Gazze Şeridi sınırında yer alan Kfar Aza beldesini 27 Kasım'da ziyaret etmiş, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu'yla görüşmüştü.

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Musk'ın sahibi olduğu uydu internet sistemi Starlink'in Tel Aviv'in onayı olmadan Gazze Şeridi'nde kullanılmamasına dair prensipte anlaştıklarını duyurmuştu. 

Öte yandan Hamas yöneticilerinden Usame Hamdan, 28 Ekim'de yaptığı açıklamada, ABD'li milyarderi İsrail bombardımanlarının yarattığı yıkımı görmesi için Gazze'ye davet etmişti. Musk davete ilişkin henüz açıklama yapmadı.


Independent Türkçe, Guardian, New York Times, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU