Kim Jong-un casus uyduyla "hedefleri" inceliyor: Gözü Pearl Harbor'da

Çin ise Batılı ülkelerin AUKUS paktına karşı "nükleer uyarısı" yaptı

Kim, casus uydunun Kuzey Kore'yi "düşman güçlerin tehlikeli ve saldırgan hamlelerinden koruyacağını" savunmuştu (KCNA)

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un, casus uydu aracılığıyla ABD'ye ait savaş gemisinin ve askeri üslerin görüntülerini incelediği bildirildi.

Pyongyang yönetimine bağlı Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) bugünkü haberinde, Kim'in Malligyong-1 adlı casus uydunun "önemli hedef bölgelerden" gönderdiği görüntüleri incelediği aktarıldı.

Haberde, uydunun yerel saatle 05.00'te Hawaii üzerinden geçtiği, başkent Honolulu'da ABD Hava Kuvvetleri'ne ait Hickam üssü ve Oahu adasında ABD Donanması'na ait Pearl Harbor üssünün görüntülerini kaydettiği belirtildi. 

KCNA, casus uydunun daha sonra yerel saatle 10.00'da Güney Kore'deki liman şehri Busan'ın üzerinden uçuş yaptığını ve ABD'nin gönderdiği Carl Vinson savaş gemisinin görüntülerini çektiğini aktardı. Nükleer savaş gemisi, Güney Kore Donanması'na ait Busan'daki üsse salı günü varmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uydunun rotasında, Güney Kore'nin başkenti Seul'e 60 kilometre mesafedeki Pyeongtaek şehri de yer aldı. Haberde cihazın, ABD ve Güney Kore ordusunun şehirde ortak kullandığı Osan Hava Üssü'nden görüntü aldığı da ifade edildi. 

Kuzey Kore'nin uzay ajansı Ulusal Havacılık ve Uzay Teknolojisi İdaresi (NATA), Malligyong-1'i salı günü başarılı şekilde yörüngeye fırlatmıştı. Kuzey Kore, 31 Mayıs ve 23 Ağustos'ta da casus uydu fırlatmış fakat atışlar başarısız olmuştu.

KCNA, casus uydu teknolojisinin geliştirilmesi için NATA'daki bilim insanlarının çalışmalarını sürdürdüğünü de aktardı.

Öte yandan Pyongyang yönetiminin hamlesi, Güney Kore ve Kuzey Kore arasında krize yol açmıştı.

Seul yönetimi, komşu ülkeyle 2018'de imzaladığı askeri gerilimi azaltma anlaşmasını salı günü kısmen askıya aldıklarını duyurmuştu. Güney Kore'nin baş istihbarat dairesi Ulusal İstihbarat Servisi'yse (NIS) casus uydunun geliştirilmesinde Rusya'nın Kuzey Kore'ye destek sağladığını öne sürmüştü. Kremlin'den iddialarla ilgili henüz açıklama gelmedi. 

Pyongyang yönetimiyse Seul'ün hamlesini eleştirerek, söz konusu anlaşmanın tamamen iptal edildiğini ve "bir daha asla uygulanmayacağını" bildirmişti. Kuzey Kore ayrıca cuma günü sınıra askeri yığınak da yapmaya başlamıştı.
 


Çin'den AUKUS uyarısı

Çin'in Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) temsilcisi Li Song, Avusturya'nın başkenti Viyana'da cuma günü düzenlenen UAEA Yönetim Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, AUKUS anlaşmasının ciddi riskler doğurduğunu savundu.

ABD, Avustralya ve Birleşik Krallık'ın üçlü paktı AUKUS'un "nükleer silahların yayılma riskini artırdığına" dikkat çeken Li, UAEA'ya üye ülkeleri buna karşı harekete geçmeye çağırdı.

Washington, Londra ve Kanberra yönetimlerinin 2021'de imzaladığı AUKUS, üç ülke arasında özellikle nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngörüyor. Buna ek olarak elektronik savaş, yapay zeka ve siber savunma alanında da ortak çalışmalar yapılıyor.

Li, söz konusu paktın BM sponsorluğunda 1968'de imzalanan Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na (NPT) aykırı olduğunu da iddia etti.

Pekin yönetimi, daha önceden de AUKUS paktını "Soğuk Savaş zihniyeti" diye niteleyerek eleştirmişti.


Independent Türkçe, AFP, RT, Xinhua

DAHA FAZLA HABER OKU