Kara kıtada artan sefalet Güney Afrika'da şiddete yol açıyor

Güney Afrika, pazar akşamından bu yana yabancı karşıtı şiddet eylemleri dalgasıyla karşı karşıya

Johannesburg’ta yaşanan şiddet eylemlerinin ardından polis en az 110 kişiyi gözaltına aldı / Fotoğraf: AP

Güney Afrika'nın Johannesburg ve Pretoria şehirlerinde hafta sonu başlayan, hafta içi de devam şiddet olaylarında bazı grupların, Afrika ve Asya kökenli göçmenlere saldırarak dükkanlarını yağmalamasının ardından Güney Afrika polisi Johannesburg ve Pretoria caddelerinde devriye geziyor.

Şiddet eylemleri, Johannesburg'un Sandton finans bölgesine komşu olan Alexandra bölgesinde patlak verdi.

AFP muhabirlerinin aktardığına göre sabahın erken saatlerinde pek çok dükkan yakıldı ve yağmalandı.

Güney Afrika, pazar akşamından bu yana yabancı karşıtı şiddet eylemleri dalgasıyla karşı karşıya.

Johannesburg’un merkezindeki bir binada çıkan sebebi belirsiz bir yangında 3 kişinin ölümüyle ortaya çıkan eylemler daha sonra Güney Afrika’daki diğer bölgelere, hatta 60 kilometre uzaklıktaki siyasi başkent Pretoria’ya yayıldı. Olaylardan ölü sayısı en son 5 olarak açıklandı.

AFP’nin haberine göre, henüz belirlenemeyen koşullarda bir sivilin öldürüldüğünü belirten yetkililerin son rakamlarına göre en az 110 kişi gözaltına alındı.

Polis Bakanı Bhekokwakhe Hamilton Cele, durumu görüşmek üzere yetkililerle pazartesi öğleden sonra Johannesburg’da bir toplantı düzenledi.

Kıtanın en gelişmiş ekonomik gücü olan Güney Afrika’da, yoksulluk ve yüksek işsizlikten beslenen yabancı karşıtı şiddet eylemleri yaşanıyor. 2015’te Johannesburg ve Durban şehirlerinde yabancıların işlettiği dükkanların yağmalanması sırasında 7 kişi hayatını kaybetmişti.

2008’te ise halkın yabancı karşıtı eylemleri ülke çapında 62 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Güney Afrika göçmenlerin umut kapısı

Güney Afrika, kendi ülkelerindeki açlık ve sefaletten dolayı iş bulmak amacıyla çoğunluğu Nijerya, Lesotho, Mozambik ve Zimbabve’den gelen göçmenler için önemli bir rota konumunda bulunuyor.

Ülkede en az 700 bin Zimbabveli, 400 bin Mozambikli, 350 bin Lesotholu, 180 bin Namibyalı 30 bin Nijeryalı, ikamet ediyor. Kayıt dışı göçmen sayısının ise rakamlardan daha fazlasını ifade ettiği belirtiliyor.  

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU