Kayıp pilot 80 yıl sonra bulundu

Gilbert Haldeen Myers'ın uçağı Sicilya'da düşürülmüş ancak akıbeti bir muamma olarak kalmıştı

Gilbert Haldeen Myers, bütün prosedürlerin tam uygulandığı bir askeri cenaze töreniyle defnedildi (ABD Savunma Bakanlığının savaş esirleri ve kayıplarının hesabını tutan DPAA dairesi)

Temmuz 1943'te bir bombardıman uçağı Kuzey Afrika'dan göreve çıktığından beri kayıp olan bir II. Dünya Savaşı pilotunun kalıntıları, 80 yıl sonra titizlikle yürütülen adli tıp araştırması sonucunda bulundu.

B-25 Mitchell bombardıman uçağı Sicilya'daki Sciacca Aerodroma saldırmak üzere Tunus'tan 6 kişilik mürettebatıyla havalanmış ancak uçaksavar ateşine maruz kalarak hedefine 3 kilometreden daha az bir mesafe kala bir araziye düşmüş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayın görgü tanıkları, mürettebattan birinin bombardıman uçağı düşmeden önce uçağından atladığını ve yardımcı pilot Gilbert Haldeen Myers'ın (Pensilvanya'nın Pittsburgh kentinden 27 yaşında bir teğmen) kalıntılarına hiçbir zaman ulaşılamadığını söylemişti.

Uçaktan kurtulan olmadığı gibi yolcuların esir alındığına dair herhangi bir kayıt da yoktu ve Myers daha sonra çatışmada kayıp ilan edilmişti.

1947'de savaş sona erdikten sonra Sciacca yakınlarında arama yapılmasına rağmen aradan geçen onlarca yıl boyunca Myers akıbeti bilinmeyen ve bütün prosedürlerin tam uygulandığı bir askeri cenaze töreniyle defnedilemeyen 72 bin Amerikan askerinden biri olarak kaldı.
 

gilbert haldeen myers
(ABD Savunma Bakanlığının savaş esirleri ve kayıplarının hesabını tutan DPAA dairesi)


Geçen yıl ABD yönetiminin Savaş Esirleri ve Kayıplarının Hesabı Ajansı (DPAA) ve Bedfordshire'daki Cranfield Üniversitesi'nden 20 araştırmacı inceleme yapmak üzere Sicilya'ya gidene kadar da durum böyleydi. Her biri olay bölgesinin yakın çevresini araştırmak ve tonlarca toprağı insan kalıntıları parçacıkları ya da mürettebattakilerin kimliğini belirleyebilecek kişisel eşyalar için taramakla görevlendirildi.

Cranfield Adli Tıp Enstitüsü'nden Dr. David Errickson, "Şimdiye kadarki en uzun görevlendirilmemiz buydu" dedi.

Çalışmalarımız sırasında sistematik bir şekilde toprağı kazdık ve kemik ya da başka bir kanıt olabilecek her parçayı titizlikle inceledik. Ekibimiz, Sicilya'daki kazı alanı gibi zorlu ortamlarda kullanılan, insan kalıntılarıyla nesneleri ayırmak ve analiz etmek için kazılan malzemenin sudan geçirildiği ıslak eleme işlemini kullandı.

Geçen ay araştırmacılar Myers'a ait insan kalıntılarının yerini tespit ettiklerini ve ABD'de yapılan DNA analizi sonucunda Myers'ın kimliğinin belirlendiğini duyurdular.

Dr. Errickson, "Teğmen Myers'in kalıntılarına ulaşılması sadece bütün prosedürlerin tam uygulandığı bir askeri cenaze töreniyle defnedilmesini değil, bulunan kişisel eşyaların ailesine teslim edilmesini de sağlıyor. En önemlisi de çatışmada ölen ve kaybolanların aileleri bir cevaba kavuşuyor" dedi.

Myers, 10 Kasım Anma Günü öncesinde Florida'da toprağa verildi.

Bu makale 22 Kasım 2023'te düzeltilmiştir. Başta Teğmen Myers'ın uçağından yanlışlıkla jet olarak bahsedilmişti ancak uçak pervaneli motorlarla çalışıyordu.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU