26 yıl önce öldürülen DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın eşi: Olayı aydınlatmak hem devletin hem de meclisin görevidir

Batman’da cinayete kurban giden DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar’ın davasının tutuklu sanığı, AYM emsal kararı üzerine yaptığı başvuruyla tahliye edildi. Cihan Sincar, “Süre boyunca önümüze birçok suni katil çıkardılar” dedi

Mehmet Sincar, 4 Eylül 1993 tarihinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti

Batman’da 4 Eylül 1993 tarihinde Demokrasi Partisi (DEP) İl Yöneticisi Metin Özdemir’le birlikte uğradıkları suikast sonucu hayatını kaybeden DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın öldürülmesinin üzerinden 25 yıl geçti. 

Sincar davasının tutuklu sanığı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 2018’deki kararı emsal gösterilerek tahliye edildi ve davanın yeniden görülmesine hükmedildi.

Davanın duruşması 2 Ekim Çarşamba günü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Dosyanın uzun süre işlem yapılmadan bekletildiğini belirten davanın avukatı Özcan Karakoç, Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl verdiği emsal karar üzerine Hizbullahçıların avukatlarının mahkemeye başvurarak yargılamaların yenilenmesini ve tutuklu sanıkların tahliyesini istediğini ifade etti.

2023’e kadar davada karar aşamasına gelinmezse zamanaşımından düşebileceğini hatırlatan Karakoç, “Mahkemeler, yine aynı karara örnek gösterilen sol örgütlerin taleplerini reddederken gerici örgütlerin bütün dosyaları kabul edilip açılmış, böyle de tuhaf bir durum var ortada. Tutuklu sanıkların Hizbullah üyesi olmaları bile başlı başına bir suç ama buna rağmen tahliye edildiler. Bunun birçok örneği var. Ayrıca tahliye edilen Hizbullahçılar yurtdışı yasakları olmasına rağmen yurtdışına çıkabilmişler, onları bir daha bulabilmek mümkün görünmüyor” dedi.

“Katil olarak çıkardıkları isimlerin hepsi boşa çıktı”

Uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar Independent Türkçe’ye, 26 yıldır davanın faillerinin bulunması birçok yere başvurduklarını ama hiçbir yerden sonuç almadıklarını söyledi.

Geçen süre içerisinde birçok suni katili önlerine çıkardıklarını ve her seferinde çıkardıkları isimlerin boşa çıktığını anlatan Sincar, son tutuklu sanığın da serbest bırakıldığını ifade etti.

Mehmet Sincar
DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, Batman'da 4 Eylül 1993 tarihinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti / Fotoğraf: Independent Türkçe


Eşinin saldırıya uğrarken milletvekili olduğunu hatırlatan Sincar, “Bu dava Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin davasıdır. Meclisin bu davaya müdahil olması lazım. Meclisin bir vekili şehrin ortasında saldırıya uğruyor ve 26 yıl boyunca katil bulunamıyor. Suikastı aydınlatmak hem devlet hem de meclisin görevidir. Bu onların boynunun borcudur” dedi.

“Bu faili belli bir cinayettir”

Sincar, sonuna kadar davanın takipçisi olacaklarına dikkat çekerek, cinayeti unutturmayacaklarını ifade etti. 

 

Mehmet Sincar davası
Cihan Sincar, oğulları Ferhat, Felat ve Kamuran ile eşinin mezarı başında / Fotoğraf: Independent Türkçe 

 

Acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu kaydeden Sincar, devamında şunları söyledi:

Bu faili meçhul bir cinayet değil, aslında faili belli bir cinayettir. Cinayetin sorumlusu dönemin başbakan, İçişleri bakanı ve diğer yetkilileridir. Hani “Fırat’ın kıyısında bir kuzu kaybolsa, gelin bunun hesabını bana sorun” diyen yetkililer nerede. Halk tarafından seçilmiş bir milletvekili gündüz şehrin ortasında vuruluyor ve 26 yıldır katilleri yakalanmıyor. Sorumlular kulaklarını kapatmış sağır ve dilsiz rolünü oynuyorlar.


Mehmet Sincar cinayeti

Demokrasi Partisi (DEP) Parti Meclisi (PM) üyeleri Habip Kılıç ve Hikmet Kılıç’ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayını araştırmak için Batman’a giden DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, 4 Eylül 1993 tarihinde partisinin Batman İl Yöneticisi Metin Özdemir ile birlikte uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. 

Cinayet ilk olarak Türk İntikam Tugayları (TİT) tarafından üstlenildi. Sincar’ın öldürülmesi daha sonra Balıkesir’in Susurluk ilçesinde yaşanan ve tarihe “Susurluk Kazası” olarak geçen olayla anılır oldu.

“Susurluk Kazası”na ilişkin dönemin Başbakanlık Müsteşarı Kutlu Savaş tarafından hazırlanan raporda cinayetin, “Yeşil” olarak bilinen Mahmut Yıldırım ile itirafçılar Alaattin Kanat, İsmail Yeşilmen ve Mesut Mehmetoğlu’nun işlendiği belirtildi. En son Hizbullah tutuklusu Cihan Yıldız ve firari sanık Ejder Arpa cinayetten sorumlu tutuldu. Hizbullahçı Yıldız müebbet hapis cezasına çarptırılırken, firari sanık Arpa bulunamadı.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU