Musk'tan X'teki yanlış bilgilere karşı hamle: Ödeme yapılmayacak

Musk bu değişimin "sansasyonelliğin karşısında doğruluğa yönelik teşviki en üst düzeye çıkarmayı" amaçladığını söyledi

(AFP)

X adlı sosyal medya şirketinin sahibi Elon Musk, platformda yanlış bilgi içeren ve kitle kaynakla sağlanan doğrulama sisteminin düzelttiği herhangi bir gönderinin artık "gelir paylaşımına uygun görülmeyeceğini" söyledi.

Multimilyarder pazar günü X'te şöyle yazdı:

Topluluk Notları'nın düzelttiği hiçbir gönderi gelir paylaşımına uygun değildir.

Musk bu değişimin "sansasyonelliğin karşısında doğruluğa yönelik teşviki en üst düzeye çıkarmayı" amaçladığını söyledi.

Tesla devi ayrıca, "tüm kod ve veriler açık kaynak olduğundan, kullanıcıların gelir elde etmesini engellemek için Topluluk Notlarını silahlaştırma girişimlerinin hemen belli olacağını" belirtti.

Bu özelliğin sadece yanlış bilgileri düzeltmek için değil, aynı zamanda ilk gönderide yanlış bir şey olmasa bile gerekli bağlamı eklemek için de kullanıldığını gözlemleyen bazı kullanıcılar değişikliği eleştirmekte gecikmedi.

Topluluk Notları özelliği ilk olarak 2021'de Twitter'ın kurucu ortağı ve eski başkanı Jack Dorsey tarafından yanıltıcı tweet'leri çürütme yolu olarak başlatılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halihazırda sosyal medya platformunda uygun görülen kullanıcılar, bir hatayı düzeltmek veya atlanan önemli bilgileri sağlamak da dahil herhangi bir gönderi için kısa bir bağlam notu paylaşmayı da sağlayan Topluluk Notlarına kaydolarak katkıda bulunabilir.

X'e göre bir hesap, kullanıcı yakın zamanda platformun kurallarını ihlal etmediyse ve en az 6 aydır platformdaysa Topluluk Notlarına kaydolabilir.

Notu görüntüleyen diğer kullanıcılar daha sonra notların sağladığı yararı derecelendirebiliyor ve en yüksek mutabakatı toplayan not en üste çıkıyor.

Ayrıca önceki aylarda Twitter/X, yanıt dizilerinde görünen reklamlar için ücret sağlayan bir gelir paylaşım programı aracılığıyla platformdaki içerik üreticilerine ilk kez ödeme yapmaya başlamıştı.

Fakat Musk'ın geçen yıl Twitter'ı 44 milyar dolara satın alması ve şirketin işgücünün neredeyse üçte ikisini çıkarmasından bu yana sosyal medya platformu yanlış bilgiyi ele alış biçimi nedeniyle giderek daha fazla mercek altına alınıyor.

Platformun yanlış bilgiyi ele alış biçimi özellikle İsrail ve Gazze'deki çatışmaların ardından odak noktası haline geldi.

Avrupa Birliği (AB) de çatışmalar sürerken, ilgili makamlar bildirmesine rağmen Twitter'ın sorunlu içerikleri hızlıca kaldırmadığına dair endişelerini dile getirmişti.

AB Komisyonu Üyesi Thierry Breton, Twitter'ın "alakasız silahlı çatışmaların yeniden düzenlenmiş eski görüntüleri veya aslında video oyunlarından alınan askeri görüntüler gibi sahte ve manipüle edilmiş görüntü ve bilgilere" ev sahipliği yaptığını söylemişti.

AB de konuyla ilgili X hakkında soruşturma başlatırken, şirket endişelere yanıt olarak Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kaldırdığını ileri sürmüştü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU