PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 22 Ekim 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Filistin-İsrail çatışmasında Afrika ülkelerinin tavrı

Filistin ile İsrail arasında yaşanan çatışmalarda Afrika ülkeleri fikir ayrılığı yaşıyor.

Kenya, Gana, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, İsrail'e destek açıklaması yaptı.

Buna karşılık Somali ve Güney Afrika gibi ülkeler de Filistin'e desteklerini açıklayarak İsrail'in sivilleri katletmesine tepki gösterdiler.

Bazı Afrika ülkeleri ise bu konuda sessizliğini korumaya devam ediyor.

Afrika ülkelerinin bu konudaki tutumları daha çok siyasi ve jeopolitik çıkarlar üzerinden şekilleniyor.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından paylaştığı mesajda, "Kenya, İsrail Devleti ile dayanışma içinde dünyanın geri kalanına katılıyor ve ülkedeki masum sivillere yönelik terörizmi ve saldırıları tartışmasız bir şekilde kınıyor" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Filistin halkına destek ve dayanışma sözü verdi. İsrail ile uzun ve güçlü bir tarihsel bağa sahip olan tek Afrika ülkesi Etiyopya, konuyla alakalı sessizliğini koruyor.


Afrika Birliği İsrail'i kınadı

Afrika Birliği, Gazze'deki Al-Ahli Baptist Hastanesi'ne yapılan ve yüzlerce sivilin ölümüne neden olan İsrail hava saldırısını şiddetle kınadı.

Açıklamada, "İsrail'in hastane bombalayarak yüzlerce insanı öldürmesini kınamamızı tam olarak ifade edecek hiçbir kelime yok. Uluslararası hukuka göre güvenli bir sığınak olarak kabul edilen bir hastaneyi hedeflemek bir savaş suçudur" ifadelerine yer verildi.

Afrika Birliği Başkanı Moussa Faki Mahamat yaptığı açıklamada, "Uluslararası toplum şimdi harekete geçmeli" dedi. 


Sahra Altı Afrika ekonomisinin yüzde 3,7 büyümesi bekleniyor

Reuters'in yaptığı bir ankete göre, düşen enflasyon daha gevşek para politikasına izin verdiği için endişe verici bir küresel ekonomik zemine rağmen, Sahra Altı Afrika ekonomisinin gelecek yıl yüzde 3,7 büyümesi bekleniyor. IMF, Sahra Altı Afrika'nın yüzde 4 büyüyeceğini tahmin etmişti. 

Bölgenin nominal GSYİH'sının yarısını oluşturan Güney Afrika ve Nijerya'da gelecek yılın sonuna doğru beklenen parasal gevşemenin ikinci yarıda tüketici ve ticari faaliyetleri desteklemesi bekleniyor.

Bununla birlikte küresel ekonominin iyi performans göstermesine güveniliyor.


Çin'den Nijerya'ya yatırım taahhüttü

Çin'de düzenlenen 3. Kuşak ve Yol Forumu'nda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Nijerya'nın iki önemli demir yolu projesini finanse etme ve tamamlama taahhüdünde bulundu.

Çin'in Nijerya'nın enerji üretimi ve dijital ekonomisine daha fazla yatırım yapacağını kaydeden Şi'nin, Nijerya-Çin ikili ilişkilerinin eskisinden daha güçlü olmasını sağlayacağını kaydettiği aktarıldı.

Nijerya Devlet Başkan Yardımcısı Kashim Shettima, demir yolu projelerinin Nijerya halkı için hayati önem taşıdığının altını çizerek, bu projelerin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını, istihdam yaratacağını, ticareti ve yatırımı artıracağını ifade etti.


Türk şirketi, borcunu ödemeyen Afrika ülkesinin elektriğini kesti

Türk elektrik tedarik şirketi Karpowership, Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun 17 milyon dolarlık borcunu ödememesi nedeniyle elektriğini kesti.

1,5 gün süren kesintinin ardından ödemelerini alan şirket ülkeye elektrik vermeye başladı. Karpowership, yüzer enerji gemileriyle hizmet verdiği Gine Bissau'nın ödeme yapmaması sebebiyle finansal zorluklar yaşadığı bu sebeple elektrikleri mecburen kesmek zorunda kaldığını açıkladı.

Gine Bissau hükümetinin ödemeyi yapmasının ardından yakıt sorununun çözüldüğü ve yeniden elektrik verilmeye başlandığı belirtildi. 

Ülkenin ana elektrik tedarikçilerinden olan Karpowership, Gine Bissau'ya 2019'dan bu yana elektrik sağlıyor.

2 milyon kişinin yaşadığı Gine-Bissau dünyanın en yoksul ülkelerinden biri.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU