El Chapo'nun oğullarının fentanil üretimini yasakladığı Sinaloa'da çok sayıda kişi kayıp

"Üretime devam edenleri öldürüyoruz"

Fentanille mücadele ABD'ye yılda 1,5 trilyona mal oluyor (Reuters)

Meksika'da yasadışı uyuşturucu fentanilin üretimi ve ihracatını üstlenen Sinaloa karteli, ABD'nin artan baskısı üzerine kendi bölgesinde fentanil üretimini azalttı.

Fentanil ticaretindeki daralma uyuşturucu baronu Joaquin "El Chapo" Guzman'ın dört oğlunun liderlik ettiği "Chapitos" isimli grubun aldığı kararın ardından geldi.

Chapitos lideri Ovidio Guzman ocakta, 29 kişinin hayatını kaybettiği çatışmalar sonrasında yakalanmış ve ardından ABD'ye iade edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wall Street Journal'a konuşan ABD'li yetkililer Chapitos'un baskıdan kurtulmak için fentanil ticaretini ve üretimini azaltmaya çalıştığını söyledi.

Gazeteye konuşan Sinaloa kartelinin orta düzey isimlerinden biri de, Chapitos'un fentanil ticaretinden ayrılarak ABD'nin ilgisini rakip kartel Jalisco'ya çekmeye çalıştığını öne sürdü.

Yeni Nesil Jalisco Karteli, bölgedeki önde gelen fentanil üreticilerinden bir diğeri.

Chapitos'un hamlesini "halkla ilişkiler faaliyeti" olarak gören ABD'li bir yetkili, "Bütüne baktığınızda bu hiçbir şey ifade etmiyor. Bunu yaparlarsa, daha az hedef olacaklarını düşüyorlar" diye konuştu.

Bu ay başında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Meksika lideri Lopez Obrador'la fentanille mücadele için yapacağı görüşmeden günler önce Sinaloa eyaletindeki Culiacan kentine çok sayıda pankart asılmış ve fentanil üretiminin Chapitos tarafından yasaklandığı duyurulmuştu.

Yol kenarlarına ve köprü altlarına asılan yazılarda, "Sinaloa'da fentanil olarak bilinen maddenin satışı, üretimi, taşıması ve herhangi bir iş modeline dahil edilmesi katı bir şekilde yasaklanmıştır" ifadelerine yer verilmişti.

Temmuzda Sinaloa merkezli Riodoce gazetesinde çıkan haberde Los Chapitos'un eyaletin başkenti Culiacan'daki diğer üreticilerden fentanil üretimini durdurmalarını istediği iddia edilmişti. Bundan kısa bir süre sonra, işkence görmüş ve üzerlerine fentanil hapları atılmış bazı kişilerin cansız bedenleri bulunmuştu.

Sinaloa'dakine benzer pankartlar geçen hafta Sonora eyaletine bağlı iki kentte ve ABD sınırındaki Tijuana'da da asıldı.

Bölgedeki birçok kişi hayatlarını fentanil üretiminden kazanıyor ve bu nedenle hâlâ ABD'deki talebi karşılama imkanları varken üretimi durdurmaya sıcak bakmıyor.

Ancak bir fentanil üreticisi, üç ay önce bulunan cesetlerin ardından elindeki kimyasalları gömerek üretimi durdurduğunu belirterek, yasağı deldikleri için öldürülen 5 kişi tanıdığını söyledi.

Kartelin orta düzey isimlerinden biri, "Bu kadar çok kişiye nasıl fentanil yapacaklarını öğretmek bir hataydı. Birkaç öncesine kadar yaklaşık 25 fentanil laboratuvarım vardı. Şimdi onları yok ediyorum. Bazıları üretimi durdurdu. Üretime devam edenleri öldürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Sinaloa'da son 10 günde 12 kişinin kaçırıldığı veya kaybolduğu belirtildi.

Konuyla ilgili konuşan insan hakları aktivisti Miguel Angel Murillo, "Bu kaçırılma ve kaybolma olaylarının fentanil yasağıyla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Çünkü kaybolanların akrabaları yetkililere resmi şikayette bulunmadı. Bu insanlar çok korkuyor" dedi.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Week

DAHA FAZLA HABER OKU