Hamas'tan İsrail'e saldırı: Aksa Tufanı operasyonunda şimdiye dek yaşananlar

Roket atışlarının ardından Hamas militanları İsral'e sızdı, Tel Aviv ise "Savaşı kazanacağız" diyor

Hamas, Gazze Şeridi'nden roket saldırılarını sürdüreceklerini bildirdi (AP)

İşgal altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas tarafından düzenlenen roket saldırılarının ardından İsrail, savaş durumuna geçildiğini duyurdu.

Hamas'ın silahlı kanada İzzeddin Kassam Tugayları'nın başlattığı operasyon, "son yılların en büyük saldırısı" diye niteleniyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'la telefonla görüştüğünü bildirdi. Netanyahu, Biden'a "Savaş uzun sürecek ve kazanacağız" dediğini belirtti. 

Hamas, "Aksa Tufanı" operasyonu başlattı

İsrail ordusu, Türkiye saatiyle 7.30-8.00 sularında Gazze Şeridi'ndeki Filistinli grupların birçok noktadan roket saldırısı yaptığını bildirdi.

Roketlerden bazıları hava savunma sistemleri tarafından imha edilirken İsrail'in başkenti Tel Aviv dahil birçok noktada siren sesleri duyuldu. 

İsrail basınına göre atılan roketlerden bazıları başkentin 50 kilometre güneyindeki Askalan ve 30 kilometre güneyindeki Usdud kentlerine isabet etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Dayf, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlatıldığını duyurdu.

Dayf, operasyonun ilk ayağı kapsamında 5 bin roket ve havan ateşlendiğini bildirdi. 

İzzeddin Kassam Komutanı, Filistin halkının yeniden bir devrim yaptığını ve İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinden ötürü operasyonu başlattıklarını belirterek, tüm İslam dünyasını savaşa katılmaya çağırdı.

Filistin İslami Cihat Örgütü de Hamas'ın saldırılarına katıldıklarını duyurdu.

Hizbullah'tan destek geldi

Hamas'ı destekleyen Hizbullah da operasyondan övgüyle bahsederek, İsrail'e karşı Filistin direnişinin yanında olduklarını bildirdi. İran'dan henüz açıklama yapılmadı.
 


ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal, nisandaki haberinde İran'ın İsrail'e saldırı düzenlemek için Hamas, Hizbullah ve Filistin İslami Cihad Hareketi'yle görüştüğünü öne sürmüştü.

"Polis merkezi ele geçirildi"

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Gazze Şeridi'nden İsrail'e sızan silahlı grupların, şeride neredeyse 1 kilometre mesafedeki Sderot şehrindeki bir polis karakolunu ele geçirdiğini duyurdu.

"İsrail hazırlıksız yakalandı"

Batı medyasında geniş yer bulan çatışmalarla ilgili haberlerde, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) söz konusu saldırılara hazırlıksız yakalandığına işaret edildi.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian ve ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times, İsrail ordusunun ilk dalga saldırılara yavaş yanıt verdiğine dikkat çekti.
 

gazze.jpg
Hamas'ın İsrail'e saldırıları Gazze'de sevinçle karşılandı (Reuters)


Ayrıca ülkeye sızan grupların bazı İsrailli askerleri esir aldığı da iddia edildi. 

İsrail, "Demir Kılıçlar" operasyonunu başlattı

İsrail ordusu, saldırıların ardından savaş durumu ilan edildiğini duyurdu. Başbakan Binyamin Netanyahu da "Savaştayız" dedi. IDF'ten yapılan açıklamada, Tel Aviv yönetiminin "Demir Kılıçlar" operasyonunu başlattığı bildirildi.
 


İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Hamas, bu sabah büyük bir hata yaptı" diyerek, Gazze Şeridi etrafında 80 kilometre yarıçapındaki bölgeyi askeri alan ilan etti.

"Havadan, karadan ve denizden geliyorlar"

IDF'ten yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nden yaklaşık 2 bin 200 roket saldırısı düzenlendiği bildirildi. Gazze Şeridi'nden silahlı grupların "havadan, karadan ve denizden" İsrail'e sızdığı ifade edildi.
 


IDF Sözcüsü Daniel Hagari, İsraillilerin Hamas militanları tarafından Gazze Şeridi'ne kaçırıldığını doğruladı. Hagari, kaç kişinin esir alındığına ya da bunların asker veya sivil olup olmadığına dair bilgi paylaşmadı.

Öte yandan Hamas, ellerinde birçok İsrail askeri olduğunu belirterek, bunların Tel Aviv'in tuttuğu Hamas savaşçılarıyla takas edilebileceğini söyledi. 

"Yedek askerler de göreve çağrıldı"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gallant ve ordu üst düzey yönetimiyle acil toplantı düzenlediği bildirildi. 
 


IDF, savaş durumu ilanının ardından onbinlerce yedek askeri de göreve çağırdı. 

"İsrail jetleri Gazze'ye saldırı düzenliyor"

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait bölgelere savaş jetleriyle saldırı başlatıldığını duyurdu.
 


Savunma Bakanı Gallant, "İsrail devleti bu savaşı kazanacak" derken, operasyona ilişkin detayları paylaşmadı.

Ölü ve yaralı sayısı artıyor

İsrail'in Channel 12 kanalının aktardığına göre Gazze'den düzenlenen saldırılar sonucunda can kaybı 100'e çıktı. 

WAFA ise en az 198 Filistinlinin öldüğünü ve 1610 kişinin yaralandığını bildirdi. 

Mahmud Abbas: Filistinlilerin kendilerini savunma hakkı vardır

Bu arada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail saldırıları karşısında Filistin halkının kendini savunma hakkının olduğunu söyledi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Abbas, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonuna ilişkin gelişmeleri görüşmek üzere üst düzey sivil ve güvenlik yetkililerini Ramallah'ta topladı.

Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada, Filistin halkının himaye edilmesinin zorunlu olduğunu belirterek, "İşgal güçleri ve yerleşimcilerin terörüne karşı Filistin halkının kendini koruma hakkı vardır" dedi.

BM'den açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Haklar Yüksek Komiseri Volker Türk ise yaptığı açıklamada Gazze'deki şiddetin derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Filistin Sağlık Bakanlığı tüm hastanelerde olağanüstü hal ilan etti

Arap Dünyası Haber Ajansı'nın haberine göre, bugün (Cumartesi) İsrail ordusunun Hamas hareketine yönelik operasyon açıklamasının ardından Filistin Sağlık Bakanlığı tüm hastanelerde olağanüstü hal ilan etti.

Filistin merkezli bir televizyon kanalı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde açtığı ateş sonucu yedi kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin de yaralandığını bildirdi.

Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı, İsrail ordu güçlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesini hedef aldığını, bir çalışanını öldürdüğünü, çok sayıda çalışan ve vatandaşı yaraladığını duyurdu.

"İsrailli yetkililer yerleşimcileri bırakıp kaçtı"

Times of Israel'e göre Kibbutz Be'eri yerleşim yerinin bir sakini, bir İsrail televizyon kanalına evlerinde mahsur kaldıklarını açıkladı. Yerleşimci, Hamas'ın bölgeye sızmasıyla yetkililerin bölgeyi "terk ettiğini" ifade etti.

Eli Messika, televizyon kanalını İsrailli yetkililerle konuşma aracı olarak kullanarak, "Lütfen asker gönderin. Burada yaralılar var... yanmış evler var" dedi.


Independent Türkçe, Times of Israel, Jerusalem Post, Guardian, New York Times, CNN, Reuters, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU