İdlib’e yönelik hava saldırısını durduran Esad güçleri, karadan topçu atışlarını sürdürüyor

Esad güçleri dün bölgede ateşkes ilan etmişti

İdlib'deki saldırıların durmasını isteyen Suriyeliler, Türkiye sınırında protesto yaptı / Fotoğraf: AFP

Suriye’nin kuzeyindeki İdlib kentine gerçekleştirilen hava saldırıları, dün Rus ordusu tarafından açıklanan ateşkesin yürürlüğe girmesi sonucunda bu sabah itibariyle sona erdi.

Muhaliflerden askeri bir yetkili yaptığı açıklamada, hava saldırılarını dururan rejim güçlerinin karadan gerçekleştirdiği topçu ve füze atışları ile ateşkesi ihlal ettiğini bildirdi.

AFP’nin haberine göre Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Müdürü Rami Abdurrahman, yaptığı açıklamada “Görünürde savaş uçağı yok ve hava saldırıları sona erdi. Rejim güçleri ve İdlib’deki silahlı güçler arasındaki mücadeleler, yerel saatle sabah 06.00’da yürürlüğe giren tek taraflı ateşkesle birlikte durduruldu. Ancak topçu atışları ve kara füzeleri fırlatılmaya devam ediliyor” dedi.

Askeri bir yetkilinin DPA’ya yaptığı açıklamaya göre rejim güçleri, dün Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın gerilimi azaltma bölgelerinde ilan ettiği ateşkesi ihlal etti. Yetkili ayrıca, muhalif grupların Hama’nın batısındaki Hirbet Nakus bölgesindeki bir saldırıyı püskürttüğünü ifade ederken, rejim güçleri, İdlib’in güney kırsalındaki et-Tah, Cercenaz ve Gudfa bölgelerine çok sayıda füze fırlattı.

Askeri yetkili, “Rusların talep ettiği ateşkes, çatışmaların durması ve sivillerin korunması için değil Suriye hükümet güçlerinin yararı için” dedi.

Öte yandan Rusya’nın Suriye’deki Hmeymim Askeri Üssü sözcüsü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İdlib’deki, silahlı kuvvetlere Soçi anlaşmasını uygulamaları için 8 gün mühlet tanıyoruz. Aksi takdirde askeri operasyonlara devam edeceğiz” dedi.

İdlib ve çevresindeki bölgeler, geçtiğimiz yıl Eylül ayında Soçi’de imzalanan ve silahsızlandırılmış bir bölge oluşturulmasını içeren anlaşmanın kapsamında bulunuyor. Ancak anlaşma tam anlamıyla uygulanmadı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Suriye’nin kuzeybatısındaki yaklaşık dört aylık tırmanış, bölgeden 400 binden fazla insanın göç etmesine neden oldu. Ayrıca İdlib’de 950’den fazla sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU